Zenica

FOTO: Batonovi muhabeti Irfan Ajanović mojih 907 dana u logoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Batonovi muhabeti Irfan Ajanović mojih 907 dana u logoru – Opet su „Batonovi muhabeti“ koje KPS „Baton“ organizuje skoro svakog ponedjeljka, iznenadili tematikom i konceptom koji je brojna publika sinoć u muzeju grada Zenica mogla vidjeti. Gost predavač bio je Irfan Ajanović, rođeni Žepčak, ideolog, inače pravnik po struci, pjesnik, pisac, pjevač, publicista, političar. Bogatu biografiju pročitala je Belma Dedić, dok je uvodničar Amir Ismić, da tok ovoj izuzetnoj večeri.

Čovjek koji je u logorima pod kontrplpm HVO-a, koji ga kasnije predaju vojsci RS-a, proveo ravno 907 dana. Tamo je čak bio pod konspirativnim imenom Ljubiša Nikolić, kako ga ne bi mogli tražiti iz Međunarodnog crvenog krsta.

U pauzama izlaganja stihove su recitovale učenice srednjih škola, inače ljubitelji književnosti, Elma Šabanović, Vildana Durić i Amila Ismić. Tako su gosti mogli i kroz stihove pjesnika Irfana Ajanovića osjetiti svu zapisanu patnju i bol tokom logorskih dana.
Svoje svjedočenje o tim danima uz neke veoma dirljive momente koji su i kao predavaču izmamili suze, Irfan Ajanović je krunisao pripovjedi, kako je ustvari otkriven od strane predstavnice Međunarodnog crvenog križa, kada počinje njegova nada za izbavljenje.

Ono što nema u školskim udžbenicima, što se ne uči u školama, malo govori u medijima, a naša aktuelna politika arhivira u zaborav, „Batonovi muhabeti“ na ovaj način prezentuju i otimaju od zaborava, svojim živim svjedočenjem. Tako „Batonovi muhabeti“ zasigurno drže primat kao jedinsttven kulturni brend, koji svojom kreativnošću, prihvatljivošću za sve uzraste, nudi iz sedmice u sedmicu, kulturna dešavanja koja se pamte.

Piše:Said Šteta

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno