Kultura

FOTO: „Batonove priče“ u Žepču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: „Batonove priče“ u Žepču  – Bošnjacka zajednica kulture “Preporod” Žepče u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” u okviru obilježavanja Dana državnosti Boosne i Hercegovine u petak večer, 23.novembra, organizovala je neobično i veoma posjećeno književno veče na kojem je promovisana knjiga “Batonove priče” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.

Moderator promocije bila je Nudžejma Ismić, a o knjizi su vrlo nadahnuto sa puno emocija govorili, njen izdavač, mr.sci. Nihad Čamdžić, te junaci knjige,  mr. Sci. Fuad Dedić, asistent na FIT-u, Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru,  i mr. sci. Amir Ismić, urednik knjige,  inače predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica. Autor knjige, na kraju svog obraćanja recitovao je pjesmu “Batonov pjev” koja je njegov svojevrsni pjesnički krik i poziv na ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. U muzičkom djelu nastupile su   Amina Džinalić, vokal i violina, Nafija Ibrišimović, violina, kćerka istaknutog književnika, rođenog Žepčaka, rahmetli Nedžada Ibrišimovića, Ajla Gluhić -flauta i recitator Ajša Luković.

Da nisu istkane iz pripovijedanja o ljudima s pravim imenom i prezimenom, ove priče izgledale bi previše fiktivne i nevjerovatne, ali su, eto, autentične, a Said Šteta ih čitaocima ne nudi kao novinski reporter nego kao pisac reportaže.” Ovako je svojevremeno na koricama knjige “Batonove priče” napisao istaknuti književnik i  novinar, rahmetli Isnam Taljić.

Na kraju promocije i ove neobične knjževne večeri, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Rusmir Agić, podijelio je nagrade za prvi tri mjesta učenicama  srednjih škola, na takmičenju za najbolji literarni rad u znak sjećanja na književnika Nedžada Ibrišimovića. Dodjeli knjiga ovog istaknutog književnika, uz diplome i knjige “Batonove priče” zajedno sa predsjednikom BKZ “Preporod”  upriličila je kćerka Nedžada Ibrišimovića, odlična učenica na koledžu, vrsna violonistica, Nafija Ibrišimović.

Redakcija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno