Zenica

FOTO: Batonova tribina u znaku obilježavanja Dana državnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Batonova tribina u znaku obilježavanja Dana državnosti BiH – Srijeda veče, Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ ponovo je pokazao da je očuvanje  vrijednosti države Bosne i Hercegovine, primarni zadatak svih Batonaca.

U historijskoj sobi Muzeja grada Zenice, održana je tribina na temu “Uloga prvog predsjednika Alije Izetbegovića u očuvanju državnosti Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992-1995.godine”“, koju je otvorio predsjednik KPS “baton” mr.sci. Amir Ismić, a učenjem sure Ašere započeo Salaudin Smriko.  Predavač  na tribini bio je prof. dr Admir Mulaosmanović, dekan Fakulteta za umjetnost i društvene nauke na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, koji je doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu pod mentorstvom uvaženog prof.dr. Ive Banca, osvjedočenog prijatelja  Bosne i Hercegovine.

Govoreći o kontinuiranom pritisku na opstojnost Bosne i Hercegovine dva stoljeća unazad, ali i opstojnost Bošnjaka, njihovog jezika i kulture, sve do onog Titovog priznavanja muslimana sa velikim M, prof. dr Admir Mulaosmanović  htio je naglasiti težinu zadatka i samog vremena u kojem se našao predsjednik Alija Izetbegović. Govoreći o tome, akcent je stavio na odluku donesenu u oktobru 1991.godine o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine.

Teška vremena i teške odluke koje je morao donositi predsjednik Alija Izetbegović, samo su potvrda veličine njegovih promišljanja o Bosni i Hercegovini ali i njenom narodu, bez obzira na vjeru. Na kraju je odgovrjući na brojna pitanja prisutnih odgovrio i na ono o famoznim “zlatnim kašikama” gdje je istražujući utvrdio da ne postoji nigdje niti zapis a ni svjedok rečenog, što je, kako je naveo, samo još jedan u nizu osporavanja djela Alije Izetbegovića, plasiranjem neistine.

Nameće se zaključak da, u vremenu kada se osuđenim ratnim zločincima odaju priznanja i veliča njihov zločin, od strane  aktuelnih političara u Bosni i Hercegovine, sa druge strane lik i djelo prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, nedovoljno su istaknuti. Zato je ova veoma uspješna tribina, začinjena književnim ostvarenjima pjesnika dr.Smajila Durmiševića, mr. Emine Selimović i Saida Štete, pokazala, da se i sa malo truda može učiniti puno, protiv zaborava i negatora svega onog što je bosansko i hercegovačko. Valja dodati da KPS “ Baton” nastavlja obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine, promocijama “Batonovih priča” u Žepču i Maglaju.

Redakcija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno