Zenica

FOTO: Batonova tribina i promocija knjige “BREZA ‘94. – BUŽIMSKA BOSANSKA BITKA”

FOTO: Batonova tribina i promocija knjige “BREZA ‘94. – BUŽIMSKA BOSANSKA BITKA”  – Himnom Bosne i Hercegovine u prepunoj sali Muzeja Grada Zenica, KPS “Baton” počeo je svoju tribinu i promociju knjige “BREZA ‘94.- Bužimska bosanska bitka” čiji je autor Said Jusić, komandant 505. Viteške brigade, nakon pogibije narodnog heroja, generala Izeta Nanića. Nakon što je doktor medicine i diplomirani žurnalista Anisa Šero pročitala biografije moderatora i promotora,

moderator promocije dr.sci. Amir Ismić, u svome uvodu najavio je u budućnosti rada “Batona”, serijal o herojstvima  Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jer tamo gdje je Armija R BiH bila nisu porušene crkve, nisu planski ubijani i zatvarani civili, dok na u mjestima koje su držale agresorske snage prvo su paljene i rušene džamije a potom svirepo mučeni i ubijani Bošnjaci muslimani. Potom se osvrnuo na junake Krajine kroz povijest da bi o knjizi kazao ovo: “Autor je svu svoju slavu podijelio sa svojim saborcima. U knjizi su svjedočanstva, zaplijenjena dokumenta agresora, te svjedočenja učesnika operacije ”Breza’94.”

Glumac Narodnog pozorišta Zenica, Nusmir Muharemović je na sebi svojstven način recitovao svjedočenje jednog od prekaljenih boraca Bužima, Nijaza Veladžića Veljuna, koji je u ovoj operaciji upao među četnike na samo nekoliko koraka od njih i naravno izašao kao pobjednik.

Promotor knjige, prof.dr. Enes  Hašić, inače Krajišnik, redovni profesor na pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, o knjizi je rekao: “Sead Jusić je napisao posebnu knjigu koja govori o herojstvu i hrabrosti ljudi na tom prostoru Krajine. On je našao mjeru da istinski opiše ono što je snašlo Bužim i njegov narod. Na sedamnaest hiljada stanovnika poginulo je petsto boraca što dovoljno govori o njihovoj borbenosti, pod vođstvom Izeta Nanića poručnika bivše JNA, čija će odlučnost da brani svoj grad, svoju domovinu, nadvisiti nadmoć agresorskih generala. To potvrđuje i zarobljeno vozilo osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, sa kompletnom njegovom dokumentacijom jer je isti komandovao operacijom spajanja tzv. Republike srpske krajine iz Hrvatske sa republikom srpskom u Bosni i Hercegovini.”

Recenzent knjige i promotor, general, prof.dr. Selmo Cikotić, izrazio je zadovoljstvo i izuzetno lijep osjećaj prijemom kod domaćina, KPS “Baton” koji baštini dvomilenijsku tradiciju odbrane Bosne, stalno podsjećajući na tog drevnog junaka koji se šest godina odupirao nadmoćnom Rimskom carstvu, pa naglasio: “Došli smo u fazu kada Bošnjaci pišu vlastitu povijest istinito, ali ni na čiju štetu. Nekad su našu historiju pisali drugi. Potreba je da promovišemo istinu u korist istine. Imao sam posebno zadovoljstvo da recenziram ovu knjigu, jer je Izet Nanić samo godinu bio mlađi od mene na školovanju. Bio je uvijek vedrog lica, uočljiv, stasit, širokih ramena, odvažan, ali uvijek nasmijan. Jedno poglavlje knjige nosi njegov tajni naziv Igman.”

Prisutnoj publici se obratio i autor Sead Jusić, koji nije znao sakriti emocije koje su se javile dolaskom u KPS “Baton”.

“Kada sam upoznao predsjednika “Batona” dr.sci. Amira Ismića, te upoznao se sa radom ovog udruženja koje realizuje tako značajne  projekte, rekao sam mu, malo si mi nestvaran. Mi moramo pisati o ljudima koji su bili u stanju boriti se i pobjeđivati. Moj motiv je da ne ostavimo stigmu da smo bili samo žrtve, već i pokazali neopisivu hrabrost u odbrani domovine. Naša djeca moraju znati ko je bio Izet Nanić. U operaciji “Breza ‘94” učestvovalo je tri generala, među kojima i ratni zločinac Ratko Mladić koji je lično komandovao operacijom, zatim 12 pukovnika, 10 potpukovnika, i preko 20 majora, dok je na strani Armije R BiH bio jedan brigadir, dva majora i šest nadkapetana. I mi smo pobijedili!

Znamo da nemamo koncenzus sa onima koji ne vole našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i koji su se protiv nje borili, ali mi moramo imati unutarnji koncenzus među Bošnjacima o našoj povijesti. Ne smijemo ni jedan segment naše prošlosti brisati ako hoćemo ovdje da opstanemo. Posebno ostavljam u amanet akademskoj zajednici da svjedoči budućim generacijama o našoj časnoj borbi ”.

Na kraju je hfz. dr. Halil Mehtić proučio “Dovu za domovinu” koja je na kraju ove knjige.

I zaista, ostat će dvoglavi orao da gleda umirućim pogledom na ovu divnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, na spomeniku Petru Karađorđeviću Mrkonjiću, podignutom na Ćorkovači pored Bužima gdje je prije više od 140 godina uhapšen od strane krajiškog junaka Nuhana Dizdarevića, koji kad je saznao o kome je riječ, čuvajući ga u buretu u svojoj kući,  pomaže mu da se prebaci na teritoriju Austro-Ugarske. Kroz povijest kukavice slavile poraze, a Krajišnici pokazivali hrabrost i čast. Zato ova knjiga jeste pečat hrabrosti i odanosti jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Piše: Said Šteta, književnik i novinar

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem