Zenica

FOTO: Bajram u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hiljade vjernika bajram-namaz klanjalo je u Čaršijskoj džamiji u Zenici gdje je održana centralna svečanost zeničkog muftijstva.

Nakon sabah-namaza prigodno predavanje na temu vrijednosti posta i nagradama za postače na ahiretu održao je profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Muharem ef. Adilović naon čega je klanjan i Bajram namaz kojeg je predvodio zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević.

U obraćanju prisutnima u sklopu bajramske hudbe Dizdarević je kazao da je dimenzija prošlosti ramazan, sadašnjosti vrijeme između te dimenzija budućnosti Bajram te da se njih tri isprepliću.

“U džennet se ulazi Allahovom milošću i oprostom pa danas dovite da naš post bude primljen. Poslije ramazanske olimpijade doće vrijeme svakodnevnice u našem životu u Bosni i hvala Allahu da je tako. Znamo da je život u Bosni pun okuka i krivina i to su izazovi za našu vjeru i naš dunjaluk. Živimo vremena promjena epoha i historijskih prekretnica. Hladni vjetrovi dovode u upasnost i najmanje države gdje žive Bošnjaci. Ono što se dešava daleko, sutra će biti blizu. Poraženi dušmani od 30 godina nisu odustali od svojih ideja. Pamet u glavu, a leđa duvaru”, kazao je Dizdarević.

Dodao je da je puno u BiH onih koji su konektovani na nečije centre te igraju za tuđu ekipu, da je puno onih koji govore velike riječi i navode se kao spasioci, a da iza sebe nemaju ništa.

“Uvećali su svoje bankovne račune i vrijeđaju sve. Njima ne treba mnogo osim da dovedu ljude u sumnju. Za gradnju treba kreativnost i znanje, za rušenje pohlepnost i naivnost naš Bošnjaka”, dodaje muftija zenički.

Na kraju je dodao da je ramazanski ibadet zamijenio drugi ibadet.

“Ibadet je zajednički naziv za sve što Allah voli. U ramazanu smo ibadetili na jedan način kako bismo sačuvali din, a sada trebamo sačuvati dunjaluk. Naš ibadet treba biti drugačiji. Pružiti ruku u nevolji je veliki ibadet, drugi je da radimo i zaradimo kako bismo bili neovisni od ljudi. Učinimo sve da naše porodice budu neovisne, dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti. Učinimo što je do nas pa će Allah učiniti ono što je do njega”, poručio je Dizdarević te vjernicima čestitao Bajram.

Po završetku hudbe uslijedila su čestitanja vjernika ispred džamije te druženja uz kafu i bajramske kolače.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno