Zenica

FOTO: Bajram namaz i Centralna svečanost Muftijstva zeničkog u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram. Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza za područje Muftijstva zeničkog islamske zajednice održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici gdje se okupilo više stotina vjernika.

Kurban-bajram jedan je od najbitnijih blagdana muslimana zbog pridonošenja žrtve, kurbana, u vidu ovce, ovna, koze, bravčeta ili goveda. Sabah-namaz, učenje sure Jasin, ilahije, učenje odlomaka iz Kur’ana, vazu-nasihat predvodio je mr. Sumedin ef. Kobilica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica.

Muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević održao je potom bajramsku hutbu i predvodio klanjanje bajram-namaz. Potom je upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje u prostorijama Medžlisa IZ  Zenica.

Za večeras je planiran Bajramski koncert na Trgu Alije Izetbegovića, na kojem će nastupiti Armin Muzaferija i hfz. Aziz Alili.

Sutra, drugog dana Bajram IZ je planirala realizaciju akcije prikupljanja kurbanskih kožica po džematima, te podjelu kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese. U utorak, trećeg dana Bajrama, biće upriličena podjela bajramskih paketića u PPU ‘’Lastavica’’ Zenica, bajramska posjeta Kazneno-popravnom zavodu, te podjela bajramskih paketića u JU ‘’Dom porodica’’ i u Udruženju ‘’Dlan’’. Za srijedu je planirana bajramska posjeta JU ‘’Dom za stara lica’’, ‘’Domu penzionera’’, bajramski prijem u Islamskom centru ‘’Sultan Ahmed’’ Zenica, te bajramska zabava za djecu na Kamberovića polju ‘’Radost Bajrama’’.

Pored Ramazanskog bajrama današnji Kurban bajram je najznačajniji islamski blagdan, a klanje kurbana je, ujedno, i podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti Allahu.

U našoj državi tradicija je da se uglavnom ta životinja kolje na Bajram, iako nije jedina, a potom se njeno meso dijeli prijateljima, komšijama i ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj blagdan je i hadžijski. Naziva se tako jer se tih dana obavlja i jedna od pet glavnih dužnosti svakog muslimana – hadž. Tokom hadža, muslimani hodočaste Kabu u Mekki. Ovaj obred je dužan obaviti svaki punoljetan musliman i muslimanka ukoliko mu finansijske prilike to dozvoljavaju.

Neka vam ovaj Bajram prođe u blagostanju, miru i u krugu vaših najmilijih. Bajram šerif mubarek olsun, želi vam redakcija “Zenicabloga.

Foto: Screenshoot RTVZE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno