Rekreacija

FOTO: Azimuth 135 i planinarska tura “Preskok Vlašića”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da li ste nekada nešto detaljno planirali, pomno pripremali i tek vam se pruži prilika da to realizujete četiri godine poslije? E nama se to upravo desilo sa turom “Preskok Vlašića”. Naša osmočlana ekipa 2019. godine utvrdila je stazu i evo konačno, 21. januara 2024. godine uspjeli smo je realizovati.

Preduslovi su bili specifični jer smo željeli da je realizujemo po zimi, u pomen na oslobođenje Vlašića marta 1995. godine, da je dobra prognoza i da imamo kvalitetnu ekipu, dostojnu i spremnu za ovu turu.

Sve se poklopilo i grupa od 27 naših članova, planinara iz Zenice, Žepča, Maglaja, Viteza i Sarajeva, u 07:45 krenula je sa Galice, obasjani prvim zrakama sunca na -14°C i jakom vjetru, prema planinarskom domu “Jusuf Pečenković” na Devečanima. Primljeni smo domaćinski, a nakon okrepe smo nastavili planinarenje prema vrhu Vlaška Gromila (1919 mnv), na koji smo se popeli u 11:45. Pogled je bio nestvaran, jer smo vidjeli skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu u rasponu od 310 km pravcem sjeverozapad – jugoistok, od Plješevice, iznad Bihaća i na granici sa Hrvatskom, do Durmitora iznad Žabljaka u Crnoj Gori. U drugom smjeru, sjeveroistok – jugozapad, vidjeli smo u rasponu od 200 km, od Majevice kod Tuzle do Biokova, iznad Makarske u Hrvatskoj.

Zasigurno, “pogled od milion dolara” i antologijski za mnoge učesnike naše kolone.

Uslijedio spust preko Nathomara, pored sela Dub do restorana “Izvor” kraj Mehurića, koji je bio naša krajnja tačka.

Koncepti transferzalnih jednosmjernih planinarskih tura, naročito preskoka planina, smatraju se organizacijski i realizacijski najtežim vrstama planinarskih tura. Stoga želimo da čestitamo svakom članu naše kolone ponaosob, ali i vodičkom timu, koji je ovu turu izveo besprijekorno. Naše udruženje je samo nastavilo razvijati ovaj koncept kojeg, za sada, uspješno radi svake godine, pa su tako ostale upamćene ture preskoka Volujaka, Treskavice, Ravan-planine, Kalina, Lisca, Mahnjače, Smetova, a od nedjelje, na tom spisku je i Vlašić.

Uostalom, 100% ocjena odličan (5) od učesnika za cjelokupnu turu dovoljno govori o uspjehu ture, a zanimljivo je da tura, za 75% učesnika, prevazišla očekivanja.

Nekoliko komentara:

– Tura, sam njen koncept, godisnje doba, ekipa… Sve na vrhunskom nivou! Bilo mi je zadovoljstvo!
– Sve pohvale za organizaciju,tura je bila perfektna. Veoma dobra stvar je edukativno-historijski dio ture. Jedva čekam sljedeće ture
– Sve vrijeme sam jučer ponavljala “tačno bih se pokajala da nisam krenula”

Traje akcija pridruživanja našoj koloni, a to možete učiniti i vi popunjavanjem Pristupnice i uplatom godišnje članarine https://forms.gle/uzQKCPMqD21X7YZM7

Pratite i dalje naše aktivnosti na www.facebook.com/azimuth135 i www.instagram.com/azimuth.135, ali i Viber info grupi https://invite.viber.com/

#SamoPravo
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno