Info

FOTO: Asocijacija Mostovi Prijateljstva i Fondacija HIFS organizovali iftar u povratničkom naselju Križevići kod Zvornika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH i Fondacija HIFS ( Humanity International Foundation Switzerland), zajedno je organizovala u Mubarek Ramazanu iftar za 100 postača u saradnji sa nacionalnim restoranom “Salčinović” u povratničkom naselju Križevići u općini Zvornik.

Sponzor iftara je fondacija HIFS sa kojom Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH ima dugogodišnju saradnju i sa kojom ima u planu da realizuje dosta novih planiranih projekata a naročito u povratničkim sredinama širom BiH.

Fondacija HIFS osnovana je u Švicarskoj od strane uspješnih Bosanaca i Hercegovaca koji dugi niz godina žive i rade u inostranstvu, ali koji mnogo vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, i kojoj su pomagali kako tokom agresije tako i u doba obnove. Kroz formiranje fondacije HIFS žele da institucionalno pomažu u sferi obrazovanja, promociji kulture i tradicije, podrške povratničkim sredinama, razvoju privrede i drugim projektima bitnim za razvoj BiH.

Hvala Medžlisu IZ Zvornik i džematu Križevići na čijem čelu je agilni Mehmed Šahinović na dobrom gostoprimstvu i pomoći u realizaciji iftara koji smo od srca priredili za našu braću i sestre iz velikog povratničkog naselja koje je kao i mnoga druga potpuno uništeno prilikom agresije na BiH.

Hvala i Abdulahu Mumiću koji nam je pomogao u organizaciji iftara.

Iftar je prošao u prelijepoj atmosferi kako samo može Mubarek Ramazan donijeti. Uživali smo u društvu heroja-povratnika koji su sa zahvalnošću što smo stigli iz Zenice da se družimo sa njima.

Ovo je naš prvi dolazak ali ne i posljednji dolazak u prelijepo i pitomo selo Križevići u općini Zvornik.

Mjesna zajednica Križevići kod Zvornika ima sedam mahala u kojima trenutno oko 900 povratnika.

Križevići su nekada bili najveće povratničko naselje, ali je nepovoljna situacija u našoj zemlji uzrokovala da mnogi krenu u bijeli svijet. Povratak u Križeviće počeo je 1999. godine, i tada je sve bilo uništeno.

Na područja mjesne zajednice Križevići tokom protekle agresije na BiH ubijena su 92 civila. Tijela svih ubijenih još nisu pronađena.

Poslije realizovane hairle aktivnosti Nasır i Jasmin se vraća ako Bog da svojoj kući.

Nešto o Križevićima:

Križevići su mjesto koje se jednim dijelom veže i sa Federacijom BiH, tačnije sa Nezukom, pa je i to razlog što nije bilo puno više žrtava jer su mnogi na vrijeme uspjeli pobjeći zločincima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno