Info

FOTO: Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH u Ljubuškom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MANIFESTACIJA: U SUSRET RAMAZANU I POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BiH- POSJETA POVRATNIČKIM NASELJIMA-OBNOVIMO MOSTOVE PRIJATELJSTVA

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BIH je zajedno sa Medžlisom IZ Ljubuški jučer (05.03.2023.) organizovala manifestaciju: U susret Ramazanu i povodom Dana Nezavisnosti BiH u naselju Gožulj u Ljubuškom.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH već godinama organizuje posjete povratničkim naseljima gdje za povratnike organizuje kulturno-umjetničke programe koji promovišu prijateljstvo, saradnju i promociju pozitivnih vrijednosti kulture i tradicije bosanskohercegovačkih naroda.

Na prostoru prelijepog objekta Kiraethane na Gožulju za prisutne mještane-povratnike Bošnjake smo organizovali lijep program u kojem su učestvovali naši partneri KUD Mošćanica-Zenica, GUD FIligran-Zenica, Hor Mostova Prijateljstva, vokalni solisti Omer Kadrić, Hajrudin Halać, Hanah Žerić, Fikreta Kadrić, Samed i Muhamed Pašalić i muzičar Semir Palić. Predstavili smo se domaćinima sa bosanskim narodnim igrama, sevdalinkama i ilahijama.

Ukupno je bilo 40 učesnika u programu.Ponosni smo na naš kolektiv i ekipu koja odlično i profesionalno ali uz velike emocije i radost realizuje kulturne programe širom Bosne i Hercegovine gdje god se nalaze heroji Bosne i Hercegovine- naši povratnici.

Naš domaćini bili su glavni imam Medžlisa IZ Šemso ef. Germić i predsjednik Medžlisa IZ Ljubuški Mumin Elezović sa svojim saradnicima. Naši domaćini su bili veoma gostoprimljivi i prijatni. Počastvovani smo pažnjom koja nam je bila pružena od domaćina, hanuma koje su za nas pripremili i ukusan ručak.

Pokrovitelj manifestacije bilo je ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH.

Ovom novom posjetom našim povratnicima koje mi uvijek nazivamo i herojima jer su i pored svih teškoća kroz koje su prošli smogli snage da se vrate na svoj toprak, svojim kućama, ponovo smo pokazali mi iz Mostova Prijateljstva kako se voli svaki pedalj naše domovine odlaskom našim zemljacima u Ljubuškom do kojeg smo putovali četiri i pol sata.

U općini Ljubuški prije agresije na BiH živjelo je 1.600 Bošnjaka. Nažalost u Ljubuškom trenutno živi oko 300 Bošnjaka. Povratnicima je potrebna svaka vrsta podrške. Mi smo svojim dolaskom pokazali koliko volimo i poštujemo povratnike. Ovo svakako neće biti naša jedina posjeta Ljubuškom.

Iskoristili smo priliku da malo uživamo i u prelijepim prirodnim ljepotama kojim Ljubuški obiluje tako što smo posjetili prelijepi vodopad Koćuša koji se nalazi u blizini grada.

Takođe, u Ljubuškom su bili i članovi planinarske grupe BiH Exploreri koji su planinarili na području Ljubuškog i koji su nam se na kraju i pridružili tokom realizovanja programa.

Mi nastavljamo dalje da pripremamo nove posjete povratničkim naseljima i da na taj način širimo pozitivnu energiju i nova prijateljstva.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno