Biznis

FOTO: ArcelorMittal Zenica – štrajk radnika može imati ozbiljne posljedice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: PRESS Uprave ArcelorMittala Zenica – Uprava kompanije ArcelorMittal je danas održala press konferenciju kako bi pojasnila trenutno stanje pregovora između Sindikata kompanije i Uprave. Kemal Alić je pojasnio tehničke posljedice koje bi obustava rada mogla izazvati.

“U slučaju štrajka i obustave rada stanje visoke peći bi moglo biti veoma loše. Može doći do pucanja i oštećenja peći. Ponovno pokretanje peći nakon gašenja može biti veoma mukotrpno i može imati posljedice za samu visoku peć.” Emir Krgo je dalje pojasnio situaciju.

“Energetika je jedan od najvažnijih pogona u kompaniji. Postoje potrošači i nivo proizvodnje na kotlu. Najveći potrošač pare koja se proizvodi je visoka peć i turbo duvaljka. Toplana ima tehnički minimum koji iznosi 110 tona, odnosno 50%. Kod obustave rada visoke peći mi gubimo najvećeg potrošača i samim time moramo ugasiti pogon toplane.  U slučaju da visoka peć stane mi nećemo moći ostvariti dovoljnu količinu pare za siguran rad. U ovoj situaciji, da bi se čuvala postrojenja, prisiljeni ćemo biti da obustavimo kotao i toplanu, a samim time i grijanje grada. Zaista nemamo tehničke uslove da radimo ispod minimuma. Kotao 1 je u jako lošem stanju i jako je nepouzdan i predstavlja rezervu. Kotao broj 2 je u boljem stanju i naša misija i cilj je da taj kotao preživi još dvije godine. Za remont postrojenja potrošili smo nekoliko stotina hiljada eura. Uradili smo sve što smo mogli da sačuvamo rad postrojenja.”

Biju Nair, generalni direktor kompanije je pojasnio posljedice pregovora i tok pregovora Uprave sa Sindikatom kompanije. “Jučer je predsjednik sindikata ArcelorMittala Zuhdija Kapetanović dao izjavu na televiziji. Obojica radimo na tome da zaštitimo imovinu i radnike. To je dobra osnova za dogovor. Imamo vremena do subote da pronađemo rješenje. Da vam objasnim malo proces. Bili smo veoma zaposleni generalnim remontom visoke peći, potrošili smo mnogo novca, nismo imali proizvodnje i digli smo kredit da bi stigli isplatiti sve na vrijeme. Započeli smo pregovore za kolektivni ugovor nakon 31. jula, kada je potpisan gradski kolektivni ugovor. Naša snaga su naši zaposlenici. Radimo sve da bi ih motivisali uprkos teškoj finansijskoj situaciji. U 2017. isplatili smo za 95% radnika stimulans od 3 do 5 posto od plate. Plaćali smo plate i doprinose posljednnih 14 godina na vrijeme. Mi smo jedan od najpoželjnijih poslodavaca u BiH. Jučer je primljeno novih 100 zaposlenika u našu kompaniju preko Biroa za zapošljavanje. Ovo je sve trošak kompaniji, ali radimo sve da napredujemo. Imamo vremena do subote da se dogovorimo sa sindikatom. Vidio sam dobre naznake da bi mogli dogovoriti nešto sa sindikatom. Naš plan je okrenuti ovu kompaniju da bude samoodrživa do 2020. godine. Veoma sam optimističan da ćemo sa novim investicijama biti u boljem stanju u iduće dvije godine. Imamo vremena do subote da razgovaramo sa Sindikatom da li ćemo zaustaviti grijanje ili ne. Najbitnije je da Sindikat i rukovodstvo imaju iste ciljeve, zaštitu imovine i radnika. Ako radimo na principima možemo postići naš cilj. Naredna dva dana su veoma bitna” izjavio je direktor Nair.

Uprava je istakla da je zabrinuta i oko procedura oko rudnika željezne rude Ljubija, ali da vjeruje da timovi koji rade na ovome učiniti sve što mogu da situacija završi što bolje. Iz Uprave se nadaju sa će Sindikat raditi zajedno sa Upravom na zaštiti imovine i radnika.

U nastavku možete pročitati reakciju i saopćenje ArcelorMittala:

Štrajk kojim se prijeti Kompaniji ArcelorMittal Zenica imat će veoma ozbiljne posljedice!

Nakon 10 održanih sastanaka sa Sindikatom, pregovori su još uvijek u toku. Ukoliko se do subote ne dođe do zajedničkog rješenja, Visoka peć se zaustavlja u nedjelju. Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica danas je zaposlenima, građanima i akterima izrazio jasnu zabrinutost za održivost Kompanije, i ukazao na neizbježne posljedice koje bi uslijedile nakon prestanka proizvodnje.

Efekti bi bili trenutni ali i dugoročni, a oni uključuju slijedeće:

  • Radnici koji štrajkuju bi izgubili platu i ostale beneficije.
  • Radni vijek nedavno remontovane Visoke peći bio bi znatno smanjen – što dovodi u pitanje radna mjesta na duži period pa čak i opstanak fabrike.
  • Mnogi lokalni dobavljači bi se suočili sa ozbiljnim gubitkom prihoda, ugrožavajući nekoliko hiljada radnih mjesta u Zenici, ZE-Do kantonu i FBiH.
  • Prihod Željeznice FBiH bi odmah bio ozbiljno ugrožen.
  • Grijanje u Zenici bi prestalo tijekom trajanja štrajka.
  • Bezbjednost cjelokupne imovine ArcelorMittal Zenica bila bi pod velikim rizikom od oštećenja.
  • ArcelorMittal Prijedor bi bio primoran da zaustavi proizvodnju – što bi direktno ugrozilo 850 radnih mjesta i indirektno još stotine radnih mjesta u RS i FBiH.

Sve navedeno bi ugrozilo reputaciju Kompanije i direktno bi se odrazilo na stav akcinara i kupaca prema Kompaniji.

Generalni direktor ArcelorMittala Zenica, Biju Nair je ovim povodom izjavio:

“Dali smo realne prijedloge Sindikatu i potrudili se da dođemo do dogovora koji bi bio u najboljem interesu svih naših radnika, i koji bi obezbjedio dugoročnu i održivu budućnost naše Kompanije. Nažalost, još nismo došli do rješenje, ali pregovori se nastavljaju.

U ovom momentu potrebno je da svima pojasnimo moguće posljedice nepostizanja dogovora. Važno je da radnici, njihove porodice i građani Zenice, kantona i Federacije shvate da se ništa ne postiže štrajkom,  osim što se stvara realna prijetnja budućoj zaposlenosti i vitalnim ekonomskim aktivnostima kojim mi dajemo doprinos ovoj državi.

Očekujem od Sindikata da nastavi raditi na principu koji već ističu, a to je da ne dođe do katastrofalnih posljedica po Kompaniju i grad.”

Department za komunikacije i korporativnu odgovornost

ArcelorMittal Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno