Biznis

FOTO: ArcelorMittal Zenica – Potpisivanje tri investiciona ugovora – povećanje proizvodnih kapaciteta, zaštita okoline i projekat smanjenja emisija prašine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: ArcelorMittal Zenica – Potpisivanje tri investiciona ugovora – povećanje proizvodnih kapaciteta, zaštita okoline i projekat smanjenja emisija prašine – Kompanija ArcelorMittal Zenica danas je bila domaćin potpisivanja tri investiciona ugovora čijom će se realizacijom značajno poboljšati uslovi proizvodnje i zaštita okoline, jer se ciljano planiraju projekti smanjenja emisija industrijske prašine.

Planirana je realizacija ugradnje drugog “hibridnog filtera” u pogonu Aglomeracija ukupne vrijednosti oko pet miliona KM, a završetak realizacije se očekuje u maju naredne godine. Realizacijom ovog projekta, kao i prethodnog, emisije prašine će biti smanjene na vrijednosti povoljnije i od evropskih normi.Drugi projekt je ugradnja novog i nadogradnja postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak iz postrojenja ArcelorMittal Zenica. U prvoj fazi izvršiti će se ugradnja novog sistema na dimnjaku Koksare, izmještanje i nadogradnja sistema za monitoring emisija u zrak na dimnjacima Aglomeracije. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 900.000 KM, a završetak realizacije se očekuje do kraja ove godine.

– Osim navedena dva projekta zaštite okoline, ArcelorMittal Zenica nastavlja i sa daljim ulaganjem u povećanje proizvodnih kapaciteta. Novim ugovorom predviđa se ugradnja druge linije u Tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice, a završetak realizacije je januar 2019. godine. Investiranjem dodatnih 2,52 miliona KM u nabavku još jedne linije za proizvodnju armaturnih mreža, koja se sastoji iz mašine za orebravanje i mašine za izradu armaturnih mreža, proizvodnja mreža u ovoj tvornici će se povećati dvostruko – kazala je asistentica managera ArcelorMittal, Alena Kahrimanović.

“Veoma sam sretan i ponosan što imamo čist dimnjak u Zenici. Ovaj projekat razvili smo sa kompanijom ArcelorMittal Zenica i Astorias. Nadam se da će drugi dimnjak biti još čišći nakon odrađenog projekta” izjavio je generalni menadžer kompanije FL Smidth iz Danske, Henrik Vittrup Pedersen. FL Smidth učestvuje u ugradnji drugog Hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija.

Član upravnog odbora i direktor finansija kompanije Schnell Italija, Loriano Rossetti je istakao svoje zadovoljstvo sa ovim projektom. “Zadovoljstvo i čast mi je što sam ovdje, a ovaj projekat je bitan za Balkan i za BiH. ArcelorMittal nas je odabrao zbog stava i kvaliteta, ali i zbog tima koji nakon prodaje biva profesionalan i pomaže i uvijek je spreman da odgovori na svaki zahtjev kupca.” Schnell je prisutan u 150 država svijeta, a sa ovom kompanijom je potpisan ugovor za ugradnju druge linije u Tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice.

Direktor kompanije SICK Austrija, Stanislav Metenko: “Drago mi je da je ArcelorMittal Zenica prepoznao nas kao kvalitetnog partnera. SICK koristi najsavremeniju tehnologiju za mjerenje i rješavanje zagađenja zraka. Korist za lokalnu zajednicu će biti efikasna proizvodnja i čišći zrak.”

Generalni direktor kompanije Biju Nair je istakao zadovoljstvo ovim projektima i saradnjom sa ovim uspješnim kompanijama. “Veoma sam sretan što smo zajedno sa jednom od ovih kompanija pokrenili prvi hibridni filter u svijetu. Danas, taj hibridni filter ima oko deset aglomeracija širom svijeta. Također cilj nam je proširiti proizvosnju iz Valjaonice. Za građane Zenice je bitno da znaju da ArcelorMittal investira u najbolju i najsavremeniju tehnologiju za zaštitu okoliša. Ovaj projekat sa kompanijom SICK je prva faza, a imamo dogovorenu već i drugu i treću fazu. Sa ovim projektima osigurat ćemo transparentnost oko mjerenja emisija zagađenja i okolišne dozvole. Mi smo na putu da ispunimo sve zahtjeve i uslove iz okolišne dozvole. Kompanija radi punom parom u toku jeni historijski, generacijski projekat remonta Visoke peći. ArcelorMittal Zenica je kompanija koja ulaže u budućnost.”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno