Kultura

FOTO: Aplauzi za glumačku ekipu na premijeri filma “Amanet” u Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sarajevskom Cineplexxu sinoć je održana bosanskohercegovačka premijera filma “Amanet”, a glumačka postava dobila je velike aplauze na naklonu publici.

Na sinoć održanoj premijeri sale Cineplexxa bile su ispunjene, a glumačka postava koja se poklonila publici po završetku projekcije nagrađena je velikim aplauzom kao zahvalu za više od 90 minuta kvalitetnog bh. filma koji, kako su kazali, ima dušu.

Svečanoj premijeri igranog filma “Amanet” prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, a mnogi od njih nisu krili oduševljenje novim bosanskohercegovačkim filmom. Mirza Begović, scenarista i reditelj igranog filma “Amanet”, javno se zahvalio i reditelju i producentu Ademiru Kenoviću za podršku i savjete tokom postprodukcije filma, što je po riječima Begovića dalo značajan pečat svemu onome što će bh. publika imati priliku da gleda u narednih mjesec dana u svim bosanskohercegovačkim kinima.

Osim Kenovića, svoje oduševljenje nakon odgledanog filma nije krio ni Haris Dubica, reditelj, koji je također pohvalio film, te isti toplo preporučio bosanskohercegovačkoj publici.

Glumačka ekipa, ali i ekipa iza kamere filma, s ponosom su sinoć kazali da su napravili film koji ne govori o teškim temama, već o ljubavi, tradiciji, prijateljstvu, a sve to protkano smijehom koji prati radnju od početka do kraja.

Međutim, najveće oličenje ovog filma je to da je ovo 100-postotni bosanskohercegovački film, odnosno, da nijedna klapa nije snimljena van BiH, ali ni poslana van BiH na korekciju ili postprodukciju, kazao je to medijima producent i direktor fotografije na filmu Nevres Softić.

Scenarista i redatelj Mirza Begović je kazao da je ovo ispunjenje njegovog dječačkog sna te da je nakon svega sretan zbog prijateljstava i saradnje s ekipom koja je imala razumijevanja i ušla u ovaj projekt gdje su radili za ne tako velike honorare s obzirom da film nije imao unaprijed određenu i osiguranu finansijsku konstrukciju.

Tokom obraćanja, producenti filma su se zahvalili svima onima koji su u skladu sa svojim mogućnostima podržali film, ali i onima koji to nisu, a čija je obaveza podržavati bosanskohercegovačku kinematografiju.

Nakon premijere u Sarajevu, slijede premijere u Zavidovićima, Zenici, Kaknju i Busovači, s obzirom da je glumačka postava iz navedenih gradova, a zatim će distributer filma Una film od 3. novembra film distribuirati i u kina širom BiH kao što su: Blitz CineStar Mostar, Blitz CineStar Tuzla, Blitz CineStar Bihać, Blitz CineStar Zenica, Blitz CineStar Banja Luka, Blitz CineStar Sarajevo, Blitz CineStar Prijedor, Cineplexx Palas Banja Luka, Cineplexx Plaza Mostar, Cineplexx Sarajevo, Narodni univerzitet Konjic, Kino Theatre Busovača, Dom kulture Maglaj, Kino Novi Grad Sarajevo, Kulturni centar Gradiška, Kino Borak Široki Brijeg, Centar za kulturu Zavidovići i Dom kulture Kakanj.

Od 10. novembra igrani film “Amanet” publika će imati priliku gledati i u Kinu Kozara Prijedor i Domu omladine Zvornik.

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, fotografiju i montažu na filmu je radio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Kamera i dron operater na filmu je Ajdin Hasanić, a isti je sniman u selu Podstijena u Busovači.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno