Kultura

FOTO: Aplauzi i ovacije za performans mladih umjetnika iz 13 država u centru Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Aplauzi i ovacije za performans mladih umjetnika iz 13 država u centru Zenice- Više od 20 umjetnika iz 13 država večeras je u Zenici održalo performans u sklopu radionica “Voljeni neprijatelj” projekta “Putevi heroja”, koji je u Zenici realizovao Studio Teatar.

Iza projekta koji je počeo okupljanjem glumaca iz 13 država stoji Kreativna Evropa, a Zenica je bila prva stanica umjetnika koji su u proteklih osam dana svakodnevno radili na večerašnjem performansu koji su poklonili građanima Zenice, za što su dobili velike ovacije i aplauze.

Performans je počeo u velikom parku u Zenici, nakon čega je nastavljen ispred Srednje muzičke škole te zgrade Gradske uprave u Zenici. Umjetnici su potom stigli do Robne kuće “Zeničanka” gdje su održali jedan dio performansa, dok su glavna instalacija i drugi dio bili na zeničkoj šetnici, gdje se okupio veliki broj posjetilaca koji su posmatrali mlade umjetnike tokom izvedbe performansa.

Radionica koja je održana u Zenici imala je za cilj pokazati da malim koracima svi mogu doprinijeti boljem okruženju. Upravo malim koracima kao što je farbanje šahovskog polja u parku, “popravljanje rupa” na glavnom trgu te klupa, kao i mapiranje određenih lokacija u gradu, što će olakšati upoznavanje Zenice turistima, umjetnici su pokazali da se promjene itekako mogu vidjeti i da ne moraju imati milionske investicije.

Performansom večeras održanim u Zenici pokazali su i da su građani Zenice podijeljeni u vezi s mišljenjem da li fabrika treba ili ne treba Zenici, iako zagađuje zrak i otežava život, a potom su i razgovarali s građanima pojedinačno o svemu.

Radionica “Voljeni neprijatelj” ponovo će okupiti umjetnike u nekom drugom gradu, s nekim drugim temama i problemima, a na domaćinima je da se prema svom gradu ponašaju domaćinski.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno