Naše

FOTO: Amel Tuka trčao u kampanji za sprječavanje nasilja nad ženama i djevojčicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Amel Tuka trčao u kampanji za sprječavanje nasilja nad ženama i djevojčicama – Udruženje Medica iz Zenice u saradnji sa Sportskim društvom Winner Zenica organizovalo je danas trku sa Amelom Tukom u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u okviru kampanje “16 dana aktivizma”.

Trka se održala na atletskom stadionu na Kamberovića polju u Zenici, a u njoj su učestovali i polaznici sportske škole Sportskog društva Winner iz Zenice koji su zajedno sa najboljim bh. atletičarom, Amelom Tukom istrčali krug na stazi u znak borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Sabiha Husić, direktorica Udruženja Medica iz Zenice rekla je kako svi moraju dati svoj doprinos u sprječavanju nasilja.

“Udruženje “Medica” Zenica je i ove godine povodom 16 dana aktivizma borbe protiv zasnovanog nasilja, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama oganizuje javni događaj. Ove godine je nešto drugačije, zahvaljujući našem svjetskom ambasadoru, sportisti Amelu Tuki, koji je odlučio dati svoj doprinos i da svi zajedno kažemo da moramo dati doprinos da se spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama, jer glavna poruka i UN agencija je ‘Čuj me i spriječi nasilje’. Svako od nas može danas razmisliti na koji način da da doprinos da se spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama i da ne zaboravimo da svaka treća žena je izložena nekom obliku nasilja”, istakla je Husić.

Husić je navela kako je dovoljno da nazovemo lokalnu policijsku upravu i prijavimo nasilje, kako bi svi zajedno radili na sprječavanju istog.

“Danas širom svijeta svijet želimo obojiti u narandžasto i reći da ćemo zaustaviti nasilje nad ženama. Više moramo svi raditi na prevenciji. Hvala svima koji su danas prepoznali ovu aktivnost i dali svoju podršku. Ovo je jaka poruka da želimo spriječiti nasilje. Spriječit ćemo ga ako prijavimo, ako posumnjamo da neko čini nasilje nad nekim, dovoljno je da nazovemo 122 ili 1265 i da damo doprinos u sprječavanju nasilja. Mladi su ogroman potencijal koji mogu dati značaj utjecaj u prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama. Bez snažne žene nema jake porodice ni zajednice”, rekla je Husić te dodala kako su organizatori iznenađeni brojem učesnika na današnjem događaju.

Najbolji bh. atletičar, Amel Tuka istrčao je sam jedan krug na stazi atletskog stadiona u Zenici, a u narednom krugu su mu se priključili građani i građanke koji su se prijavili na ovaj događaj, polaznici sportske škole Sportskog društva Winner iz Zenice te članovi zeničke grupe “Zenica trči”, te su svi zajedno odaslali poruku kako se nasilje nad ženama i djevojčicama mora spriječiti.

Tuka je nakon trke rekao kako mu je veliko zadovoljstvo učestvovati u ovakvom projektu.

“Meni je velika čast i zadovoljstvo što sam dio ovog projekta. Svojim doprinosom i svojim prisustvom želio sam da ukažem na jednu veoma bitnu stvar, da čuvamo i poštujemo svoje majke, sestre, da krenemo od sebe, iz svoje avlije i širimo ljubav, da činimo dobre stvari i dobra djela i na taj način spriječimo nasilje nad ženama i djevojčicama”, rekao je Tuka.

On je, zajedno sa učesnicima današnje manifestacije cijelom stazom nosio baner na kojem je i glavna poruka ove kampanje koja glasi “Čuj me i spriječi nasilje nad djevojčicama i ženama”. Tekst: AA, foto: AA / FB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno