Ostali sportovi

FOTO: Amel Tuka i Mesud Pezer pred Olimpijske igre

Podijeli ovu vijest:

FOTO: Amel Tuka i Mesud Pezer pred Olimpijske igre-Atletski savez Bosne i Hercegovine organizirao je pred današnji, 12. međunarodni atletski miting „Zenica 2012“ i odlazak bh. tima na Olimpijske igre u Tokiju, prezentaciju svog tima na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici.

Atletski bh. tim će na OI u Tokiju, koje se održavaju od 23. jula do 8. augusta, predstavljati samo zenička trojka – srednjeprugaš Amel Tuka (800 m) i bacač kugle Mesud Pezer te njegov trener Mehmed Skender, koji je i selektor muške reprezentacije BiH.

“Velika mi je čast što sam u olimpijskom timu za Tokio i što ću predstavljati, kako svoj sport, atletiku, tako i ASBiH na jednom takvom takmičenju. Velika mi je čast i svi vi trebate biti jako ponosni što iz našeg grada imamo dva olimpijca. Lično, za mene, velika je čast što je Olimpijski komitet BiH saglasno donio odluku da ja budem taj koji će nositi zastavu na otvaranju OI. To je nešto zaista, zaista veliko i jedna velika nagrada za sve rezultate koje mi postižemo sve ove godine”, kazao je Tuka, koji je podsjetio da je atletski bh. tim u Rio de Žaneiru bio brojniji, ali da su norme za Tokio bile znatno veće.

Poznato je, kaže Tuka, da nema adekvatne podrške sportu sa nivoa države pa sve rezultate “prave sami i iz velike ljubavi te što im je Bog dao sposobnosti da se takmiče na tom nivou“. Napominje kako je ovu sezonu počeo dobro te izborio finale i 5. mjesto na Evropskog dvoranskom prvenstva u poljskom Torunu, a u februaru je na mitingu u Madridu oborio i dvoranski rekord Balkana i BiH, koji sada iznosi 1:45.95.

Ti su mu rezultati dali potvrdu da je na dobrom putu u olimpijskoj godini. Lični i bh. rekord na otvorenom i dalje iznosi 1:42.51, koji je istrčao u julu 2015. godine, na mitingu Dijamantske lige u Monte Karlu (Monako).

“Ove sam godine prvi put u maju, i to na mitingu Dijamantske lige u Dohi (Katar), istrčao 1:44.76, što je, stvarno, bio dobar pokazatelj. Poslije toga sam opet otišao na planinu i imao, zaista, jake treninge”, podsjeća Tuka.

Napominje da je, nakon toga, iz “punog treninga”, ostvario i dobra vremena na mitinzima Dijamantske lige u švedskom Štokholmu (1:44.94) i u Monaku (1:44.85), dok ga je u Londonu, gdje je s vremenom 1:46.25 bio deveti, potpuno bio stigao umor.

Nažalost, kaže, danas neće nastupiti u Zenici, jer je kroz pripreme „vukao“ povredu lijevog stopala te ne želi riskirati povredu pred nastup na OI.

“Konkurencija na Olimpijadi će, zaista, biti takva da ne smije ništa faliti. Tako da smo morali negdje, malo, da rizikujemo i odreknemo. Žao mi je što je to miting u Zenici, jer znate svi da rado dođem i nastupam. Poseban je to nekakav osjećaj i, vjerujte, najveću tremu imam kada nastupam prema svojom publikom. To je i vid zahvalnosti, koju naši sugrađani pružaju nama u ostvarivanju rezultata”, kaže Tuka, koji će u kvalifikacijama na 800 metara nastupiti 31. jula. Očekuje da će nastupiti u finalu.

“Imamo još manje od dvije sedmice završnih treninga. Čvrsto vjerujem i moram vjerovati da će, prije svega, zdravlje poslužiti onako kako treba. Ostalo ne sumnjam, jer stekao sam i mnoga iskustva na velikim takmičenjima. Donio sam i dvije medalje sa svjetskih prvenstava”, napominje Tuka, koji ističe kako je najvažnije da ga „posluži zdravlje i da tijelo bude na svom nivou“.

Pezer i njegov trener Skender istakli su kako su upravo okončali pripreme na Vlašiću te da spremni dočekuju nastup u Tokiju.

“Imali smo male probleme oko tehnike, ali i to smo sve riješili. Najbitnije je da sam sada zdrav i spremniji nego ikada u svojoj karijeri. To sam pokazao i dužinama na treningu. Mnogo sam spremniji nego za ranija takmičenja. Nikada nisam imao takve treninge da na svakom mogu baciti preko 21 metar pa sam na velika takmičenja išao, a da na treninzima nisam bio mnogo dobar. Nisam imao sigurnost pa kada dođete na veliko takmičenje, dođe i velika trema i, uz nesigurnost tehnike, desi se što se uvijek dešavalo”, kaže Pezer.

Ističe kako je dobro spremio te da je mnogo radio i na psihološkom planu pa se nada da će ovoga puta ispuniti svoj cilj i očekivanja.

“Prvenstveno, moj i cilj mog trenera je da uđem među 12 najboljih, to jeste u finale, i da u finalu bacim svoj državni rekord – 21.48 metara. U finalu se svašta može desiti, jer nekada su se medalje uzimale sa 22 metra, nekada sa 21 metar… Nikada se to ne zna na velikim takmičenjima. Pogotovo u ovim okolnostima, kada je u pitanju i Covid, jer i najvećim favoritima može da se desi da budu pozitivni pa da ne nastupe”, kazao je Pezer, koji je najavio da će dati sve od sebe i da predstavi „svoju državu u najboljem svjetlu“.

Realno, ističe, vrijedi za dužine između 21.50 i 22 metra, ali „treba sve da se poklopi“ kako bi ostvario svoj cilj.

Danas će, napominje, nastupiti na mitingu u Zenici, što će mu biti i zadnja provjera pred nastup u kvalifikacijama, a koje će se u disciplini kugle održati 3. augusta. Finala u kugli su 5. augusta.

“Čast mi je što ću bacati pred svojom publikom. Ovo je, za mene, zadnji test pred OI. Samo se nadam da neće biti velika kiša. Ako bude ovakvo vrijeme, kao sada, i ako krug ne bude mokar, iskreno se nadam državnom rekordu. Ali, ako krug bude mokar, bitno mi je, samo, da ostanem zdrav”, kazao je Pezer, koji je napomenuo kako je, u kišnim periodima, krug za bacanje kugle na zeničkom stadionu „zaista klizav“ te ne bi želio da riskira povredu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno