Naše

FOTO: Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH presudila u korist građana u sporu protiv Gradske uprave i Parking servisa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvojica Zeničana proteklih dana su dobili obavjesti iz državne Agencije za zaštitu ličnih podataka, koje su svojevrsne male pobjede običnog “malog” čovjeka nad “svemoćnom” i nedodirljivom administracijom.

Naime, prvi naš sugrađanin, koji se obratio administraciji grada, zatražio je nakon što je ignorisan zaštitu od Agencije za zaštitu ličnih podataka.

– Radilo se o njihovom (Gradske uprave) obrascu i proceduri za ostvarivanje novčane naknade za novorođeno dijete. Zanemariću ovom prilikom što je usvojeni prijedlog na moje oči i oči građana i direktnom prijenosu bio 300 KM, a ne 230, koliko se dodjeljuje, nego samo na same tražene pdoatke, kao da se prijavljujemo u NATO, rečeno nam je.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka potvrdili su da su traženi podaci od građana u ovoj proceduri NEZAKONITI te su gradskoj upravi naložili da ispravi nedostatke i prekine sa nezakonitom praksom.

Sližno je bilo i sa drugim slučajem, starim godinu dana, kada su svoje nezadovoljstvo uvođenjem vinjeta i zona za oarkiranje građani masovno iskazivali na društvenim mrežama. Jedan naš sugrađanin pak se skoncentrisao na, po njemu, nezakonito traženje niza nepotrebnih dokumenata, od strane zeničkog Javnog preduzeća “Parking servis”.

Iako sa godinu dana zakašnjenja, Agencija je potvrdila tvrdnje i sumnje našeg sugrađanina, te naložila da, ako i kad u bilo kojem obliku budu uvođene parking-vinjete, za njihovo dobijanje nije moguće tražiti svu silu dokumenata i izjava, kako je traženo.

Ova dva primjera dokaz su da pravda ipak dođe, makar i sa zakašnjenjem, te da nipošto ne treba odustajati od pravne bitke, misleći da je pojedinac protiv sistema uvijek osuđen na poraz.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno