Info

FOTO: 14. kongres Evropske konfederacije sindikata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: 14. kongres Evropske konfederacije sindikata – U glavnom gradu Austrije danas s radom počinje 14. kongres Evropske konfederacije sindikata. U trodnevnom zasjedanju se očekuje učešće više od 600 nacionalnih sindikalnih delegata, uključujući generalne sekretare i / ili predsjednike 90 nacionalnih sindikalnih organizacija iz 38 evropskih zemalja, 10 evropskih sindikalnih federacija i posebne goste iz Evrope i izvan nje, uključujući Antonio Costa, premijera Portugala, Alexander Van der Bellen, predsjednika Austrije, Jean-Claude Juncker, predsjednika Europske komisije, Enrico Letta, dekana PSIA Sciences Po i bivšeg talijanskog premijera, te Josepha Stiglitz, dobitnika Nobelove nagrade.

Sindikat Bosne i Hercegovine predstavlja predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i Konfederacije sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Jedna od glavnih tema o kojoj će se diskutovati bit će pitanje socijalnog dijaloga. U okviru Kongresa će biti usvojen i Bečki manifest u kojem je jedna od zadaća Evropske konfederacije sindikata u naredne četiri godine jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga na evropskoj, nacionalnoj i sektorskoj razini, kroz poboljšano zakonodavstvo, politike, sporazume i finansiranje jačanja kapaciteta.

Kongres će izabrati novo rukovodstvo EKS, izmijene Statuta EKS-a i usvojiti ključne dokumente, uključujući Bečki manifesto i Akcijski program EKS 2019-2023.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno