Politika

Forum građana Zenice: Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog vijeća, gradonačelniku i građanima Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Forum građana Zenice: Otvoreno pismo vijećnicima Gradskog vijeća, gradonačelniku i građanima Zenice – Kao građani Grada Zenice ponovno doživljavamo razočarenja postupcima na sjednicama Gradskog vijeća. Novo razočarenje građanima priredili ste na proteklim sjednicama Gradskog vijeća. Neusvajanjem Budžeta grada Zenice za 2020. kao i neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju za period 1. januar -31. marta 2020. godine, blokirate rad gradskih službi, javnih ustanova i preduzeća i svih ostalih budžetskih korisnika.

Prve žrtve takvog nerazumnog čina su najosjetljivije kategorije naših sugrađana, oni koji primaju socijalnu naknadu i pomoći, invalidnine, isplate za porodiljsko odsustvo i druge naknade.

Nažalost i protekle sjednice Gradskog vijeća bile su u znaku demokratiji neprimjerenih sukoba na relaciji Gradonačelnik-stranke većine, nisu izostala vrijeđanja i optuživanja, a nakon sjednica nastavljeni su sukobi i drugim sredstvima.

I ovoga puta u fokusu je politikanstvo, populizam, lični animozitet i borba za političke pozicije, a ne razum da Grad ide naprijed i da se razvija putem realizacije već usvojenih kapitalnih projekta (Toplana Zenica, Plava voda, Akcioni plan zeleni grad za grad Zenicu i drugi razvojni projekti) kao i da se strateškim planiranjem i realizacijom novih projekta stvaraju bolji uslovi za čist zrak i zdravlje građana, poslovni ambijent za zapošljavanje posebno mladih, javni gradski prevoz, razvoj društvenih djelatnosti i rješavanje svih drugih najbitnijih pitanja za građane Zenice.

Umjesto toga Zenica postaje „Grad slučaj“. Pitamo se  da li je to slučajno ili namjerno?

Poštovani vijećnici i Gradonačelniče nemate pravo da cijeli Grad pretvorite u taoce vaših političkih igara.

U interesu objektivnog informisanja naših sugrađana, pojasnite i detalje predloženih amandmana na Budžet koji nisu bili javno objavljeni, a koji su predmet sporenja. Sa govornice se spominju  višemilionski iznosi bez detalja kako bi bili potrošeni, a što je najvažnije nije rečeno sa kojih stavki bi taj novac bio skinut tj. ko bi bio uskraćen za budžetsko finansiranje.

Forum građana Zenice, kao nevladina i nestranačka organizacija poštuje i uvažava činjenicu da su i Gradonačelnik i vijećnici izabrani voljom građana, sa utvrđenom odgovornošću o  brizi za grad Zenicu, što podrazumjeva  donošenje ali i realizaciju Budžeta.

Također, pozivamo vas da već na prvoj narednoj sjednici vratite dignitet Gradskom vijeću i funkciji Gradonačelnika na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za ostvarivanje vlastitih nadležnosti i zajedničku odgovornost za funkcionisanje i razvoj Grada, na šta vas obavezuje član 37. Statuta Grada Zenice.

FORUM GRAĐANA ZENICE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno