Zenica

Formirano Udruženje poljoprivrednika ZDK

Formirano Udruženje poljoprivrednika
Formirano Udruženje poljoprivrednika
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Formirano Udruženje poljoprivrednika ZDK- U prostorijama Privredne komore, dana 10.02.2016. godine, održana je osnivačka skupština Udruženja poljoprivrednika u Zeničko-dobojskom kantonu. Na osnivačkoj skupštini je bilo prisutno 27 delegata iz 7 gradova i to: Zenice (11), Kaknja (3), Zavidovića (3), Visokog (1), Tešnja (2), Žepča (6) i Breze (1).

Tokom diskusije, uočljiva su bila neslaganja oko formiranja tijela udruženja i zastupljenost gradova (pojedinaca) u istim. Naročito je bilo izraženo neslaganje između delegata istočno od Zenice (Kakanj, Breza) i sjeverozapadno od Zenice (Žepče), a po mom mišljenju, osnovni razlog su dobijani poticaji i podrška u proteklom periodu od kantona i straha da će biti ponovo izigrani i bez uticaja na neku politiku udruženja.. Delegati iz Zenice su, po običaju, pokušali da u miru privedu kraju osnivanje Skupštine, iako su i oni uvijek bili na marginama dobivenih poticaja za poljoprivredu koji su davani od strane kantonalno ministarstva za poljoprivredu..

Nakon provedenih diskusija i glasanja, za predsjednika skupštine izabran je Mirzet Krehmić, za predsjednika udruženja Biogradlija Sedin, a za potpredsjednika Mujo Garanović.

Na skupštini je izabran i upravni odbor od 9 članova, a za predsjednika UO izabran je Emir Tutnjić, a njegovi zamjenici su Refik Alihodžić i Abdulah Tutmić. Takođe su izabrana i 3 člana nadzornog odbora sa predsjednikom Spahić Jakubom.

Glavni adut novoizabranog predsjednika udruženja je obećanje da će Skupština kantona do kraja godine usvojiti Zakon o podržavanju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Poznato je da će poljoprivrednici tek ovim zakonom prestati biti građani drugog reda, jer neće ovisiti o milostinji uposlenih u ovom ministarstvu i nebrizi komisije za poljoprivredu skupštine kantona.. Takođe je poznato da je Federacija BiH ovaj Zakon usvojila, i pojedini kantoni (recimo tuzlanski po ovom zakonu će ove godine izdvojiti 3,5 % budžeta, što je za naš kanton misaona imenica). Poznato je i da je na zadnjoj skupštini odbijena inicijativa o donošenju ovog Zakona. Dakle , neće se ni raspravljati o ovoj problematici, a kamoli da se pusti u proceduru, pa neka demokratske komisije, odbori, vlada(ri) i poljoprivrednici kažu šta imaju i šta im smeta.

Dakle, udruženje je formirano, a kakve rezultate će imati, najbolje će pokazati vrijeme.
Sretno nam bilo!

Jakub Spahić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno