Biznis

Formirano udruženje Halal industrije u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Halal industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine osnovano je  u Sarajevu, gdje je održana osnivačka skupština, saopćeno je iz ovog udruženja. Udruženje okuplja više od 50 Halal certificiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

-Artikulisat će i zastupati interese članica u odnosu na otvorena pitanja koja se tiču uređenja halal tržišta u našoj zemlji te otvaranja novih tržišta i realizaciju potencijalnih investicijskih projekata u BiH – ističu u Udruženju. Navode da će u fokusu rada biti kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti halal kvalitete kako za proizvođače, davaoce usluga, tako i za distributere i kupce. Udruženje će aktivno raditi na uspostavljanju međunarodne saradnje sa sličnim udruženjima i asocijacijama. Za predsjednika Udruženja je na osnivačkoj skupštini izabran Adis Hasaković, a za potpredsjednike Merima Dževdetbegović i Nedžad Biberović.

U Odbor Udruženja kao glavni operativni organ su imenovani predstavnici kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak.d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH.

-Osnivanjem ovog udruženja, Agencija za certificiranje Halal kvalitete je dobila jakog partnera za afirmaciju i razvoj halal industrije u cjelosti – rekao je Amir Sakić, direktor te agencije. Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je istaknuo da je Komora prepoznala potrebu privrednika za osnivanjem ovog u regionu jedinstvenog udruženja te da je ono otvoreno za sve Halal certificirane kompanije.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja podršku su izrazili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija FIPA te Vanjskotrgovinske komore BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno