Košarka

Format kvalifikacija za Eurobasket nekom će doći glave?!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EuroBasket će biti u žiži interesovanja u narednom periodu, a donosimo vam najvažnije servisne informacije pred početak kvalifikacija za prestižno takmičenje.

Pred nama je 42. EuroBasket koji će i ovog puta biti organizovan u režiji nekoliko država. Ovaj sistem naišao je na brojne kritike usljed poteškoća u organizaciji, putovanja, a možda i najvažnije stavke – publike na tribinama. Koliko god se FIBA trudila u namjeri da određene sredine pokušava napraviti više košarkaškim nego što to jesu, neminovno je da dolazi do potpuno opravdanih kritika.

Kvartet Kipar – Finska – Poljska – Latvija ima priliku da ugosti najbolje reprezentacije Evrope (tačnije, one koje se kvalifikuju). EuroBasket će da broji 24 nacionalna tima, a gradovi domaćini su Limassol, Tampere, Katowice i Riga. Otvaranje turnira zakazano je za 27. avgust, dok će finalna utakmica biti odigrana 14. septembra čime će biti spuštena zavjesa na 42. EuroBasket u istoriji.

Prvi FIBA prozor na programu je u februaru kada će svaki tim odigrati po dvije utakmice. Drugi je zakazan za avgust mjesec, dok će treći i finalni dio kvalifikacija biti održan u februaru 2025. godine.

Sistem kvalifikacija

U toku samih kvalifikacija imamo priliku da gledamo nadmetanje u osam grupa gdje su dio svake četiri nacionalna tima. Ono što je značajno spomenuti jeste da su reprezentacije koje su ujedno i organizatori po automatizmu ostvarili plasman na EuroBasket.

Najbolje tri plasirane reprezentacije i svake grupe ostvariće pravo na učešće, osim u grupama gdje su Kipar, Finska, Poljska i Latvija. Uz navedene reprezentacije dvije ekipe koje budu najbolje plasirane u grupi idu na Evropsko prvenstvo, tako da bi veoma lako neko mogao biti “oštećen”, ali takva su pravila.

Format koji će nekom “doći glave”

Za Kipar će ovo biti prvi nastup u istoriji na takmičenju Starog kontinenta. Kada uzmemo u obzir da su oni dio grupe E u kojoj su preostale tri reprezentacije Francuska, Hrvatska, te Bosna i Hercegovina jasno je o manjkavostima formata. Samim tim neko od tri navedena tima neće pakovati kofere za EuroBasket.

Finska formira grupu G zajedno sa Srbijom, Danskom i Gruzijom. Barem na papiru teško je prognozirati ko bi se borio za dvije preostale pozicije iza Srbije da Finska nije domaćin. S obzirom da su kao domaćin rezervisali svoje mjesto na Evropskom prvenstvu, to je otežavajuća okolnost posebno za Dansku i Gruziju, pod uslovom da Srbija opravda ulogu favorita.

Latvija uz već rezervisanu kartu za EuroBasket dio je grupe C u kojoj su još Španija, Belgija i Slovačka. Izvijesno je da bi Letonci svakako bili na jednoj od prve tri pozicije sve i da nisu domaćin, tako da je u ovom grupi najmanja “šteta”.

Kao posljednji domaćin, Poljska, za rivale u kvalifikacionoj grupi ima Litvaniju, Estoniju i Makedoniju. Kao u grupi gdje je Srbija, Litvanci bi veoma lako bez poraza mogli završiti kvalifikacije, tako da će se za jedno mjesto boriti Estonija i Makedonija.

Prividno pomirenje na relaciji Euroliga – FIBA

Značajno je spomenuti da je ovo prvi put otkad je ovakvog formata kvalifikacija gdje je Euroliga izašla u susret FIBA. Naime, utakmice najelitnijeg klupskog takmičenja nisu zakazane za vrijeme kvalifikacionog FIBA prozora, što otvara mogućnost reprezentacijama da u timovima imaju igrače koji nastupaju u evroligaškim klubovima.

Još jedna stvar značajna za ove kvalifikacije svakako je podatak da će na ljeto tokom drugog kvalifikacionog prozora NBA igrači biti dostupni svojim nacionalnim timovima. To će mnogima u velikoj mjeri da znači, posebno pojedincima čiji su glavni igrači upravo oni “preko bare”.

basketbalsphere.comStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno