Biznis

Fondacija budućnosti i MarketMakers okupljaju mlade na Orijentacijskom danu u pet različitih gradova istovremeno!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mentorski program | Making Markets work for the new generation in B&H

BH Futures Fondacija (www.bhfuturesfoundation.org ) od 2015. godine nastoji osnažiti mlade u Bosni i Hercegovini kroz obrazovanje, tehnologiju i globalno liderstvo. Smatramo da je mentorstvo ključ za uspješnu karijeru i bitna komponenta za razvoj budućih lidera.

Od jeseni 2019. u saradnji s MarketMakers inicijativom, provodimo mentorski program “Making Markets work for the new generation in Bosnia and Herzegovina”. On predstavlja proširenje redovnog mentorskog programa te pored studenata uključuje srednjoškolce i nezaposlene, zainteresovane za karijeru u IT/STEM oblasti.

Učesnici (mentees) mentorskog programa

Oko 140 srednjoškolaca, studenata IT/STEM oblasti, nezaposlenih i zaposlenih iz cijele BiH koji su se prijavili na javni poziv u novembru/studenom su prošli selekcioni proces. Neki se već usmjeravaju ka IT/STEM karijeri a neki još uvijek nisu donijeli odluku. Mnogi su obeshrabreni svojom situacijom a mnogi hrabro kroče IT/STEM svijetom. Ipak, svima im je zajednička želja za napretkom i potreba da im neko pomogne.

Ukratko, oni se žele naučiti nositi s mnogo informacija/ideja. Žele izgraditi radne navike, poboljšati upravljanje vremenom i sposobnost rada u timu. Žele dobiti upute za karijernu orijentaciju, te ojačati samopouzdanje i motivaciju. Svakako, voljeli bi steći i dodatne vještine i iskustvo. Žele ubrzati svoj put do zaposlenja.  Učesnici svoje karijere vide u slijedećim IT/STEM oblastima: software engineering, digitalna ekonomija, grafički dizajn, machine learning/AI/Data science, mašinstvo (uključuje i 3D modeliranje i dizajn), robotika/automatika, biomedicinski inžinjering, energetika.

Aktivnost kojom ovaj projekat i službeno počinje je Orijentacijski dan. To je događaj planiran za subotu 21.12.2019. u 5 različitih bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar i Zenica) u periodu od 10 do 15 sati, kada će učesnici Mentorskog programa doći po inspiraciju, dobiti dodatne informacije o mentorskom programu te proći kroz radionice koje će ih pripremiti za program.

Mjesta održavanja i broj učesnika:

Sarajevo – Lonac Hub, 60 učesnika

Tuzla – DKR njemački centar za robotiku, 38 učesnika

Banja Luka – kompanija JS guru, 20 učesnika

Mostar – SPARK, 13 učesnika

Zenica – Centar za mlade Zenica, 9 učesnika

U Zenici će događaj biti održan u prostorijama Centra za mlade Zenica njemačkog centra za robotiku (Jalijski put 5), gost predavač će biti Mirza Sikirić, suosnivač kompanije ZeForge, a prisutni će imati priliku da čuju i posebnu video poruku od Eddieja Čustovića, osnivača naše Fondacije iz Australije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno