Info

Fond “Sheik Saleh Kamel” i BBI banka stipendiraju 500 djece bez roditelja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fond “Sheik Saleh Kamel” i BBI banka stipendiraju 500 djece bez roditelja – U obrazovanje je potrebno stalno ulagati, stvarati ga, uvećavati, primjenjivati, ali i prenositi drugima, rekao Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

 Bosna Bank International (BBI) raspisala je konkurs za dodjelu 100 stipendija iz fonda “Sheikh Saleh Kamel“ učenicima i studentima bez jednog ili oba roditelja iz regije centralne Bosne i Hercegovine. Fond je osnovan na incijativu BBI banke i filantropa sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka poslovne i finansijske grupacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Zahvaljujući velikom čovjeku i istinskom prijatelju našeg naroda, sheik Saleh Kamelu, svake godine, 500 djece iz BiH dobije stipendije. Glavni razvojni resurs jedne države, kao i regije u kojoj ona egzistira, jeste ljudski kapital, a njegov kvalitet uglavnom određuju obrazovanje i obuka. Procjenjuje se da ulaganje u obrazovanje i obuku pojedinaca donosi profit koji je uporediv sa ulaganjima u fizički kapital. Zbog toga je u obrazovanje potrebno stalno ulagati, stvarati ga, uvećavati, primjenjivati, ali i prenositi drugima. S obzirom da BBI banka od svog osnivanja na različite načine putem stipendija ulaže u edukaciju, rado pomažemo u realizaciji ovog značajnog projekta“, naglasio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Projekat stipendiranja djece iz BiH pokrenut je 2011. godine i do sada je za ove svrhe isplaćeno više od četiri miliona konvertivilnih maraka (KM). Kako bi sva djeca bila zastupljena dodjela stipendija podijeljena je na pet regija po 100 stipendija.

Danas je otvoren konkurs za regiju centralne BiH. Ovaj region obuhvata teritoriju Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona. Prijave za stipendiju sa potrebnom dokumentacijom, učenici i studenti iz navedene regije trebaju dostaviti do utorka 4. decembra 2018. godine do 12 sati u poslovnice/filijale BBI banke u Bugojnu, Gornjem Vakufu, Kaknju, Tešnju, Travniku, Visokom, Vitezu i Zenici.

Visina mjesečne stipendije, koja će se isplaćivati tokom cijele godine, iznosi 100 američkih dolara (USD) u protivrijednosti KM.

Izbor dobitnika stipendija vršit će komisija u čijem sastavu se, osim predstavnika BBI banke nalaze i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, Rektorata univerziteta u Sarajevu, Asocijacije Fatma i Rijaseta Islamske zajednice BiH.

AnadolijaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno