U ime svih stipendista obratila se Amina Kusur, učenica generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i studentica prve godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njoj je stipendiju uručio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ona je naglasila da Islamska zajednica prepoznaje važnost davanja podrške i pružanja oslonca mladim ljudima na njihovom putu traženja znanja, te da su i ove godine “pokazali da se znanje, trud i upornost idalje cijene i da se mi mladi imamo na koga osloniti”.

– Svaka država svoj boljitak temelji na boljitku mladih. Mladi kao stub jednog prosperitetnog i stabilnog društva su ti koji trebaju donositi promjene, te im se kao glavnim nosiocima promjena mora pružiti prilika da otvoreno iskažu svoje ideje, da napreduju i ostvare se kao svestrane i izgrađene ličnosti koje će jednog dana u potpunosti preuzeti brigu o boljitku i dobrobiti svog naroda i zemlje – kazala je ona.

Između ostalog, istaknula je da je bogata historija Bosne i Hercegovine najveći svjedok broja velikana i heroja koje je naša zemlja iznjedrila.

– Svaki od njih i svaka od njihovih ideja radila je za dobro našeg naroda i dobro naše zemlje. Svaki od njih nam je u amanet ostavio taj inat da se bosanski narod i ime Bošnjak mora sačuvati i izvući iz mora beznađa, nepravde, i predrasuda koje o njemu imaju svi oni koji mu žele zlo. To je amanet s kojim smo rođeni, amanet kojeg ćemo ostaviti svojoj djeci i amanet s kojim ćemo umrijeti. Ne smijemo sebi dozvoliti da nam borba za taj amanet, borba za naš narod i njegovo sutra ne bude sveta. Zato za naše pretke, za naše potomke, za naše ime i naš identitet, naš put stjecanja znanja mora biti popločan istrajnošću i dostojanstvom. Moramo znati za šta se borimo, a boriti se bez znanja ne možemo – poručila je Kusur.

Jedan od dobitnika stipendije je učenik Aid Mustafić, srednje Elektrotehničke škole u Mostaru, koji je ukazao na značaj ove stipendije. Njemu je stipendiju uručio Ibrahim-ef. Malanović.

– Drugi put sam dobio ovu stipendiju. Svaka podrška znači mnogo. Odlična je inicijativa da se iz Fonda Bejtu-l-mal pomažu učenici i studenti, i da se na taj način podstiču da nastave raditi za svoju budućnost. Ova stipendija znači mnogo meni, mojoj porodici, a vjerujem i drugim dobitnicima – izjavio je on.

Na konkurs se, u predviđenom roku, prijavilo ukupno 911 učenika i studenata za školsku/akademsku 2023/24. godinu.