Biznis

FMT: Prosječna cijena benzina 2,68, a dizela 2,70 KM/l

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 8. do 9. aprila spomenuto Ministarstvo zaprimilo je 200 obavijesti o promjeni cijena i marži. Od navedenog broja obavijesti većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM/litri, dok se neke od obavijesti odnose i na sniženje cijene naftnih derivata uglavnom zbog bajramskih praznika.

Kako je izvijestilo Federalno ministarstvo trgovine, s tim u vezi prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 9. april za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM/litri i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,70 KM/litri.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom gospodarskim društvima, koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 3. aprila 2021. godine.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je od 9. marta korisnicima dostupa unaprijeđena, redizajnirana mobilna aplikacija FMT FBiH Oil info.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno