Nogomet

FK Drina Zvornik: Zašto nacionalistički povici u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalski klub Drina izdao je saopštenje povodom govora mržnje i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, kojima su bili izloženi njihovi fudbaleri na susretu koji je jučer odigran u Zenici protiv Čelika.

“Takav doček na stadionu Bilino polje na kojem igra i reprezentacija BiH nismo očekivali, jer smo u četiri prethodne utakmice protiv Čelika razvili dobre sportske odnose u kojima nikada nije bilo incidenata na terenu i tribinama, pa nam nije jasno odakle ovolika mržnja prema našem klubu. Ono što nas posebno boli je činjenica da su najgnusnije psovke na nacionalnoj osnovi dolazile iz VIP lože, gdje je smješteno rukovodstvo kluba iz Zenice i njihovi gosti. Uz neartikulisane povike ‘J… vam Dodik majku’ i ‘J… vam Arkan majku’, neizostavno je bilo i psovanje četničke majke od strane da ih nazovemo VIP ličnosti”, navodi se u saopštenju.

Ističu da u timu imaju nekoliko Bošnjaka, a posljednjih sezona su upravo Bošnjaci bili nosioci njihove igre, “zbog čega nijedna ekipa nikada u Zvorniku nije i neće doživjeti takve uvrede”.

“Poznato nam je da u ekipi Čelika nastupa nekoliko Srba kojima sigurno nije bilo prijatno slušati uvrede sa tribina na nacionalnoj osnovi i upravo zbog toga nam nije jasno da niko nije reagovao i opomenuo te navijače da prestanu sa psovkama. Svjesni smo činjenice da su ti, nazovimo ih navijači, pokušali da pomognu svom klubu, ali upravo NSBiH i UEFA se i bore da protjeraju rasizam i nacionalizam sa stadiona. Očekujemo da će se FK Čelik ograditi od ovih ispada, te da će jasno osuditi govor mržnje na Bilinom polju”, dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da ih kao mali klub posebno boli suđenje glavnog sudije susreta Harisa Kaljanca iz Sarajeva, koji je “imao različite kriterije u prvom i drugom dijelu susreta”.

“U prvom poluvremenu nije bilo većih propusta u suđenju, međutim u nastavku kao da je na teren izašao drugi sudija, jer je suđenje bilo tendenciozno i u korist domaćina. Očigledno je da je ovaj sudija podlegao pritisku te da je zbog toga u nekoliko situacija oštetio naš klub. Zbog toga će FK ‘Drina’ uložiti zvaničan prigovor Nogometnom savezu BiH, u kojem će navesti sve sudijske greške. Nadamo se da u nastavku sezone sudije neće biti ključni faktor koji će odlučivati o opstanku u ligi, jer situacija u kojoj šest klubova napušta Premijer ligu BiH jedino odgovara sudijama koje mogu svojim spornim odlukama da kroje tabelu. Očekujemo zaštitu od NSBiH, ali i reakciju FSRS kako sudije u narednim utakmicama ne bi svojim spornim odlukama bile faktor zbog kojeg će Drina gubiti dragocjene bodove u borbi za opstanak”, navodi se u saopštenju.

Čelik je u ovoj utakmici slavio rezultatom 2:1.
KLIX.BA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno