Zenica

Firmi “Zenicatrans” blokiran račun, najavljena obustava prevoza putnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
On je vijećnike informirao da im je Kantonalna poreska uprava Zenica, zbog ranijih poreskih dugovanja, ponovo blokirala račun te da je u pitanju i opstanak tog preduzeća, odnosno javni prijevoz u tom gradu.

“Blokirali su nas na rješenje 225.000 KM, to je dio duga za period 2014.- 2016. godine. Naš ukupni dug prema PU Zenica u glavnici je oko 3,9 miliona KM. Čak i na ovom rješenju, na kojem smo blokirani 144.000 KM je glavnica, a razlika do 225.000 KM su kamate”, objasnio je Terzić.

Upozorava da, ako se danas ili sutra interventno iz Gradske uprave ne prebace sredstva za deblokadu računa i dio sredstava za nabavku goriva, ne bi više mogli voziti. On očekuje od Gradskog vijeća da donese odluku o prenosu sredstava, ali i da se dogovore o terminu vanredne, tematske sjednice o tom preduzeću.

“Očekujem da se na toj sjednici konačno vidi kakva su stajališta Gradske uprave i vijećnika da li ovo preduzeće uopće treba građanima – da li u ovoj formi ili u nekoj drugoj, to je na vijećnicima da donesu odluku”, kazao je Terzić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je da je, na inicijativu Sindikata tog preduzeća i vijećnika, smijenio Nadzorni odbor i predsjednika Vahdeta Drinu, ali da su u cilju da pomognu tom preduzeću “poduzeli sve što su znali“.

Kasumović je kazao da, s obzirom da je rasprava o stanju u tom preduzeću naknadno uvrštena u dnevni red, ne zna o čemu se danas može raspravljati, kada nije pripremljen izvještaj o pravom stanju u tom preduzeću.

“Nema ni gradonačelnik pare. To su pare građana Zenice. Mi smo u budžetu za 2019. godinu, za podršku ‘Zenicatransu’, imali 400.000 KM i sve je realizirano”, istakao je Kasumović.

Predsjednik Kluba vijećnika A-SDA Mensud Keleštura podsjetio je vijećnike da su još u septembru donijeli zaključak da iz rebalansa budžeta, koji nikada nije urađen, tom preduzeću četiri mjeseca doznačuju po 150.000 KM te interventno još 400.000 KM pa su “zbog toga i zapali u ovakvu situaciju“.

Keleštura je predložio da se, do tematske sjednice GV te konačnog rješenja o sudbini tog preduzeća, iznađe mogućnost da im se uplati makar pozajmica od traženih 500.000 KM, kako bi mogli deblokirati račun te nabaviti gorivo i sredstva za rad.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno