Biznis

Firme u Federaciji BiH duguju Poreskoj upravi 1,35 milijardi eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Firme u Federaciji BiH duguju Poreskoj upravi 1,35 milijardi eura- Više od 4.000 privrednih subjekata u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH (FBiH) na kraju prvog tromjesečja ove godine imalo je ukupan dug od skoro 2,7 milijardi konvertibilnih maraka (oko 1,35 milijardi eura) po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, objavila je Poreska uprava FBiH u četvrtak, 29. aprila.

Od ovog iznosa skoro polovina se odnosi na 10 kompanija, od kojih su najveći dužnici firma “Željeznice FBiH”, Rudnik mrkog uglja “Zenica”, te Javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj “Gras” Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona FBiH.

Među deset najvećih dužnika su i rudnici uglja “Kreka”, “Breza” i “Kakanj”, kao i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, na jugu BiH.

Hiljade rudara u FBiH štrajkovali su u martu zbog neisplaćenih plata nakon što je Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika uglja zbog poreskih dugovanja.

Autor: slobodnaevropa.org

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno