Biznis

Firme iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati na granici

Firme iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati na granici – Čekajući na graničnim prelazima, kompanije iz regije godišnje izgube 26 miliona sati, zbog neusklađenih certifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve barijere smanje i uklone, kako bi cijeli region “radio kao jedan”.

“Ne vrijedi nam da gradimo autoputeve, a ove godine završavamo i Koridor 10 i Koridor 11, ako kamioni s našom robom čekaju satima na granici”, dodao je Mali.

Prema podacima koje je iznio srpski ministar finansija, robna razmjena i trgovinska saradnja sa zemljama CEFTA-e za Srbiju je od strateškog značaja, a Srbija je, kako je rekao, samo prošle godine ostvarila vrijednost razmjene od 3,9 milijardi eura u regionu, od čega je 3,1 milijarda srpski izvoz.

“Tema razgovora ministara je bila kako smanjiti sve one necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine između naših zemalja, jer na takav način se pospješuje razvoj infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, što je i politika vlade Srbije”, poručio je ministar Siniša Mali, prenose beogradski mediji.

biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem