Biznis

Firme iz BiH će se morati uskladiti s ESG standardima ili neće moći u Zapadnu Evropu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukoliko kompanije iz Bosne i Hercegovine svoje poslovanje ne usklade s okolišnim, društvenim i standardima korporativnog upravljanja u Evropskoj uniji (ESG), doći će u situaciju da neće moći ni sarađivati s kompanijama iz EU, niti izvoziti svoje proizvode u zemlje EU.

Kako bi se malo bolje upoznali sa ovim pravilom, u Sarajevu je danas organizovana konferencija na kojoj je istaknuto kako je na bh. firmama da odluče da li će ići ukorak s pravilima EU ili će propustiti šansu i prepustiti poslove nekome drugom. Istaknuto je i kako će doći vrijeme kada nijedna kompanija neće moći poslovati na zapadu ukoliko ne bude ispunjavala određene uslove.

“Vijeće stranih investitora u BiH posvećeno je povezivanju cijelog regiona s ciljem praćenja novih standarda i obaveza, koji posebno mogu da utječu na poslovanje stranih kompanija i velikih izvoznika. Na nama je da se trudimo da poboljšamo poslovni ambijent, ali postoje granice među kojima se i mi možemo kretati. Sada imamo priliku da privučemo nove investitore, da nađemo nove partnere, da preusmjerimo investitore iz EU da se okrenu našem regionu. Međutim, jasno je svima koliko su kompleksne procedure kod nas, a i negativan imidž koji imamo posljednjih mjeseci ne ide nam nikako u prilog”, kazala je Sanja Miovčić, direktorica Vijeća stranih investitora u BiH (FIC).

Britanski ambasador u BiH Mat Field kazao je kako njegova zemlja podržava inicijative koje promiču odgovorno upravljanje, zaštitu okoliša i ljudskih prava.

“Vrijeme je za ove teme i na Zapadnom Balkanu. Novi ESG standardi nisu samo temelj za razvoj u BiH, oni su i nova šansa za domaće privrednike na globalnom tržištu. Nova pravila će obavezati velike korporacije na više odgovornosti u izboru partnera u trećim zemljama. Tu je šansa i za bh. kompanije i cjelokupnu privredu. Kada govorimo o budućnosti bh. ekonomije, moramo početi govoriti o održivosti, odgovornosti i dugoročnim partnerstvima koja će osigurati trajni rast”, istakao je Field.

Biljana Braithwaite, programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan, kazala je kako već duže vrijeme rade na unapređenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava u nastojanju da Zapadni Balkan odgovori na izazove koje donose evropske integracije i šire globalno povezivanje.

Konferencija, koju su organizovali AIRE Centar, FIC i Sustineri Partners, je okupila predstavnike kompanija s iskustvom u uvođenju i praćenju ESG standarda u svom poslovanju na Zapadnom Balkanu, predstavnike ključnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, te brojne međunarodne stručnjake za ESG standarde u Evropi.

“ESG je u trendu, ali nije nov, jer se zasniva na već ustaljenim principima održivosti. Ono što jeste novo je rastuća regulativa i značaj koji održivost ima za buduće uspješno poslovanje i investicije”, poručila je Aleksandra Njagulj, ekspertica za upravljanje ESG investicijama iz Sustineri Partners, koja je održala prezentaciju na temu Međunarodni pravci razvoja i standardi.

Vildana Mahmutović, iz kompanije Eastern Mining, kazala je kako ova firma u Varešu razvija značajan rudarski projekt, te je najavila kako su u toku pribavljanja građevinske dozvole, a na proljeće bi trebala početi gradnja rudnika i pogona za preradu rude u Varešu.

“Ono što je nama od početka bilo važno jeste da imamo sluha za odgovorno poslovanje. Od samog početka smo odlučili da biramo najbolje tehnologije, koje će imati najmanje utjecaja na okoliš. Radili smo brojna istraživanja do sada, monitoring kvaliteta zraka, tla, biologije, geologije i brojna druga, a sve to je kumuliralo procjenu utjecaja na okoliš i društvo. Ta studija nam je dala dobre temelje i dobru bazu kako okolišne probleme riješiti u budućnosti”, kazala je Mahmutović.

Današnji događaj, kako su organizatori istakli, samo je početak aktivnosti na promociji ESG standarda na Zapadnom Balkanu.

“ESG je tu da ostane i od nas zavisi koliko će se ekonomije Zapadnog Balkana pripremiti i iskoristiti ovu šansu”, poručila je Braithwaite.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno