Info

Firmama koje ne prijave radnike slijedi zatvaranje

Rad na crno
Rad na crno
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suzbijanje rada nacrno težak je proces jer firme s neprijavljenim radnicima nakon “posjete” inspekcije radnike nekoliko dana prijave, pa ih opet odjave.

Kako tvrde u Sindikatu RS, pretpostavlja se da u ovom entitetu blizu 80.000 radnika radi nacrno, a promjene nabolje bi moglo donijeti usvajanje izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj. Ovaj zakon između ostalog predviđa da svi inspektori, bez obzira na to kojem sektoru pripadaju (prosvjetni, zdravstveni, saobraćajni) mogu kontrolisati zaključivanje i primjenu ugovora o radu, a poslodavci kod kojih budu otkriveni radnici nacrno trebali bi biti kažnjavani zatvaranjem firmi.

“Firme sa neprijavljenim radnicima treba zatvoriti. To jeste rigorozna mjera, ali sve druge do sada nisu dale rezultate. Često se dešava da poslodavci, kod kojih inspektori zateknu radnike nacrno, postupe u skladu s nalogom inspekcije i prijave radnike i samo nakon nekoliko dana ih opet odjave”, kažu u Savezu sindikata RS.

Dušanka Makivić, službenica za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove RS, kaže da su inspektori rada u RS za prvih devet mjeseci ove godine izvršili 4.828 kontrola, gdje je u 1.620 slučajeva ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnost. Poslodavcima su izrečene 1.352 upravne mjere kojima je naloženo poduzimanje potrebnih radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 741 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.114.950 KM i podneseno 49 prekršajnih prijava nadležnim sudovima.

U posmatranom periodu po osnovu ugovora o radu kontrolisano je 10.098 radnika, od čega 728 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

“Angažovanje radnika nacrno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima”, kaže Makivić i dodaje da je Zakonom o radu propisana kazna u iznosu od 2.000 KM do 15.000 KM, ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno s njim nije zaključio ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja.

U skladu sa svojim ovlastima inspektori mogu izreći samo najmanju definisanu kaznu.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama koji bi rad nacrno trebao kažnjavati zatvaranjem firmi, je prošao javnu raspravu, pripremljen je i konačan Prijedlog zakona o kojem sada trebaju dati sud Vlada, a potom i Narodna skupština RS.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno