Zenica

Filozofski Cafe: zašto filozofija? 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Filozofski Cafe: zašto filozofija?  U prepunom Cafe baru Bonaparte u Zenici Udruženje “Eidos” je održalo prvo javno predavanje iz serijala Filozofski café. Tema prvog predavanja u sebi je nosila pitanje Zašto filozofija?, filozofski dijalog je moderirao prof. dr Spahija Kozlić, a u temu je prisutne slušaoce uveo prof. dr Željko Škuljević.

Profesor Škuljević je, inače, prvi doktor filozofije u našem gradu i šef Katedre za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici. Član je Društva pisaca BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade „Hijatus“ i jedan od osnivača Udruženja “Eidos”. Dobitnik je Nagrade Grada Zenice.

U propedeutičkom dijelu susreta sa mladim slušaocima Škuljević je dao preliminarnu i filozofski otvorenu definiciju filozofije i jasno razgraničio filozofsku od nekih drugih svjetonazornih perspektiva, dakako na razini egzoteričkog ili popularnog. Nakon toga su slušaoci iskoristili priliku da uspostave dijalog, kako u formi pitanja uvodničaru i moderatoru, tako i kroz iznošenje vlastitih opservacija o filozofiji i njenoj poziciji danas.

Ogromni interes koji je pokazan na prvom predavanju u potpunosti je opravdao inicijativu koja je došla od strane mladih Zeničana i Udruženje “Eidos” će zajedno sa Cafe barom Bonaparte nastaviti serijal Filozofski café obrađujući neke od savremenih filozofskih tema, poput pitanja o čovjeku, istini, pravednosti, dobru, lijepom, etc.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno