fbpx
Zenica

Filozofski cafe: Postmoderna

Filozofski cafe: Postmoderna – U organizaciji Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” sinoć je u kafe baru Bonaparte održana četvrta po redu tribina iz serijala Filozofski cafe.

Tema sinoćnjeg javnog predavanja bila je postmoderna a o njoj je govorio dr. sc. Bernard Harbaš, doktor filozofskih nauka zaposlen na Univerzitetu u Zenici. Budući da se radi o izrazito kompleksnom pitanju i svojevrsnoj neuhvatljivosti općenitog razumijevanja postmoderne, dr. Harbaš je u svom izlaganju napravio propedeutički osvrt na temeljna polazišta moderne, posebice iz ugla filozofije Karla Marxa, Johna Lockea, Immanuela Kanta i Friedricha Nietzschea.

Ovaj metodološki više nego opravdan zahvat bio je nužan upravo zbog toga što postmoderna dovodi u pitanje sami sistem i temelje moderne. Dakako, o ovom pojmu je bilo potrebno govoriti iz ugla same filozofije ali i iz perspektive ovdašnje politike, prava, civilnog društva, umjetnosti i kulture općenito i takav je pristup u razumijevanju postmoderne dr. Harbaš do kraja ispoštovao obzirom i na “radikalni pluralizam”, kako se ona počesto i definira.

Ključne filozofske figure postmodernizma, o kojima je govorio dr. Harbaš, svakako jesu Jean Francois Lyotard, Jacques Ranciere, Jacques Derrida i Jean-Luc Nancy.

loading...