Kultura

Film “Švedsko srce moje majke” od 3. februara u bh. kinima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Una film, bosanskohercegovačka distributerska kuća, je ugovorom sa HEFT produkcijom preuzela kino distribuciju filma “Švedsko srce moje majke”, snimljenog po scenariju Zilhada Ključanina, a u režiji Adisa Bakrača. Sam film, koji je već naišao na oduševljenje publike, pretpremijerno je prikazan u okviru 46. izdanja Festivala Mojkovačka filmska jesen, na kojem je osvojio dvije nagrade.

Film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, bosanskohercegovačka publika će imati priliku gledati početkom februara u kino dvoranama, za kada su planirane i ekskluzivne premijere i razgovori sa ekipom filma. Autor scenarija za film “Švedsko srce moje majke” je bosanskohercegovački pisac, Zilhad Ključanin, koji je i autor istoimenog romana i drame, a distribucija filma će značajnim dijelom biti i omaž preminulom Ključaninu koji sigurno spada u red najvećih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.

Režiju za film potpisuje renomirani bosanskohercegovački reditelj, Adis Bakrač, a producent filma je Almir Šahinović. U filmu glavne uloge ostvaruju Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović i drugi.

ŠVEDSKO SRCE MOJE MAJKE
U kinima od 03. Februara
Režija: Adis Bakrač
Scenario: Zilhad Ključanin
Uloge: Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, irina Dobnik, Armin Omerović
Žanr: drama
Trajanje: 88 minuta

ŠVEDSKO SRCE MOJE MAJKE
možete pogledati od 03. februara u slijedećim dvoranama i terminima..
CineStar Sarajevo – svaki dan od 17.30, 19.55 i 21.45
Cineplexx Sarajevo – svaki dan od 18.20, 20.20 i 22.10
CineStar Mostar – svaki dan od 17.15 i 19.00
Cineplexx Plaza Mostar – svaki dan od 19.30
CineStar Zenica – svaki dan od 19.15
CineStar Tuzla – svaki dan od 17.15 i 19.00
CineStar Bihać – svaki dan od 19.15
Kino Theatre Busovača- (petak, subota, nedjelja i utorak)
Narodni univerzitet Konjic – 03.02. u 18.00
KinoNovi Grad Sarajevo – petak, subota i nedjelja od 19.00

Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu. Glavnu ulogu u filmu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović te Armin Omerović.

Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak, a već je imao svoju pretpremijeru na 46. izdanju crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen gdje je dočekan ovacijama.

“Nakon ovacija publike poslije same projekcije, potvrda vrhunskih glumačkih izvedbi došla je i na dodjeli nagrada koja je održana prije pet dana u Mojkovcu. Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje”.

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

FILM „ŠVEDSKO SRCE MOJE MAJKE“, SINOPSIS

U ljeto 1993. godine grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni križ izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni…

Trailer filma:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno