Ljudi

Fikret Avdić, vlasnik kompanije “Fantasy” i vakif zeničke džamije “Bosna” preselio na Ahiret

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fikret Avdić, vlasnik i direktor preduzeća “Fantasy” Zenica preselio je na Ahiret danas, potvrdila je Zenicablogu njegova porodica. Avdić je rođen 1959. godine u Zenici.

Oženjen, otac troje djece, godinama je vodio preduzeće koje se bavi proizvodnjom namještaja. Zeničkoj javnosti je poznat i kao vakif za izgradnju džamije u centru grada, tik uz stadion Bilino polje. Samo za ovaj projekat vakif Avdić je izdvojio oko pola miliona KM, a osigurao je i stan za potrebe imama pomenute džamije. Donirao je i sredstva za izgradnju džamija i munara u Novom Radakovu u Zenici, džematu Seoci – MIZ Zenica i džematu Broda – MIZ Zenica. Vakif je i za Kompleks Sultan Ahmedove džamije u Zenici.

Također, bio je donator i učesnik u raznim projektima Islamske zajednica, ne samo na području Muftiluka zeničkog, nego i diljem Bosne i Hercegovine. Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović uručio je Plaketu Avdiću na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: “Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro – vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti”.

U BIH je proglašen za najistaknutijeg vakif za 2014.godinu. Podsjećamo, u zeničkom naselju Bilino polje – Nova Zenica je prvog jula 2017. svečano otvorena džamija “Bosna”, koja je na otvaranju predata na upotrebu Islamskoj zajednici (IZ) u BiH (MIZ Zenica, odnosno džematu Nova Zenica). Inače, kamen temeljac za gradnju ove džamije postavljen je 07. maja 2013.godine na Dan džamija, a prvi zemljani radovi su počeli 26.avgusta 2013.godine. Džamija Bosna je proklanjana mladom džumom (prva džuma u novosagrađenoj džamiji) 27.juna 2014.godine, koju, kao hediju, džematlije dobiše pred Ramazan 2014.godine.

Sam naziv džamije „Bosna“, kako kaže Avdić, je iz razloga, jer je građena sa Bosnom u srcu. Izgradnjom ove džamije olakšalo se džematlijama sa ovog područja grada (Nova Zenica i Bilino polje), koji su svoje namaze u džematu obavljali u džamiji u Blatuši, Kočevskoj i drugim džamijama.

Iza Fikreta Avdića su ostali supruga Derviša, kćerka Kanita, te sinovi Ajdin i Tarik.

Kako nas je obavjestila porodica, dženaza namaz će se obaviti u petak, poslije ikindija namaza ispred džamije Bosna, a ukop obaviti na Musali-Bilmišće, u 14.40. Ispratna dova će se proučiti u džamiji Bosna prije ikindije namaza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno