Info

FHMZ BIH i BIHAMK uputili upozorenje zbog očekivanih obilnijih padavina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FHMZ BIH i BIHAMK uputili upozorenje zbog očekivanih obilnijih padavina – Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog očekivanih obilnijih padavina. Padavine se očekuju od 12. do 16. maja u većem dijelu Bosne. Maksimalne količine padavina se očekuju u centralnim, sjeverozapadnim i djelimično sjeveroistočnim područjima Bosne u nedjelju i ponedjeljak. Od srijede pa do kraja sedmice intenzitet padavina će slabiti.

Očekivana količina padavina u nedjelju u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne je od 40 do 60, lokalno do 90 l/m2 u toku 24 sata. U ponedjeljak u većem dijelu Bosne od 60 do 90, lokalno do 120 l/m2 u toku 24 h. U utorak u većem dijelu Bosne se očekuje između 30 i 40 l/m2 u toku 24 h. Akumulirana količina padavina za narednih peta dana: u centralnim, sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim područjima Bosne između 80 i 150, lokalno i do 200 l/m2. U ostatku zemlje uglavnom između 30 i 70 l/m2 u narednih pet dana.

Zbog kiše koja pada u južnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima Bosne i Hercegovine kolovoz je mokar, pa vozače pozivamo na pojačan oprez, saopštili su u izvještaju objavljenom u 10.30 sati iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Na ostalim dionicama saobraća se po suhom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila.

”Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu”, istakli su iz BIHAMK-a. Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmijenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 u Ključu i Jajcu, kao i magistralne puteve: M-18 Semizovac-Vogošća, M-17.4 Mostar-Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše. Zbog brdske trke koja se održava na teritoriji Crne Gore, danas do 16 sati obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Zupci.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno