Zenica

FGZ: Zahtjev za zaštitu građana i privrednika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FGZ: Zahtjev za zaštitu građana i privrednika – Ne želeći da pasivno posmatramo kako Ceste Federacije donose odluke bez stručnog i humanog odnosa prema gradjanima, vozačima i privrednicima u slučaju rekonstrukcije tunela Vranduk, kao građani  okupljeni u nekoliko NVO, upućujemo protesnu notu i zahtjev za zaštitu građana i privrednika.

Poznato je da JP Ceste Federacije BiH od novembra 2018.godine rade na rekonstrukciji tunela Vranduk. Rekonstrukcija tunela je planirana neprimjereno dugo sa sporom dinamikom izvođenja i neadekvatno riješenim alternativnim saobraćajem.

Od samog početka pripreme za odvijanje privremene regulacije saobraćaja nisu urađene kvalitetno. Na inicijativu mještana Nemile, Vranduka i uprave Grada Zenica pokušalo se sa nekim izmjenama. Tako je uslijedila sanacija alternativnog putnog pravca od Nemile do Zenice koja je bila djelimićna i nekvalitetna (nedavno asfaltirane saobraćajnice su već sada pune rupa)  i ne zadovoljava kriterijume ni za minimalni saobraćaj a kamoli za saobraćaj koji se preusmjerava sa M-17. Zbog toga već šest mjeseci na najfrekventnijem putu M-17 traje saobraćajni kolaps, te uništavanje alternativnih saobraćajnica kroz naselje Nemilu, Vranduk, Tetovo, a i u samom užem području grada Zenice. Ovakvim rješenjem ugrožena je  sigurnost učesnika u saobraćaju kao i sigurnost građana uz saobraćajnice na kojima se svakog momenta mogu desiti nezgode sa nesagledivim posljedicama

Zbog neadekvatnih saobraćajnica privrednici Ze-Do kantona, a i drugi subjekti U čitavoj BiH već sada gube hiljade sati na nepotrebna čekanja. Evidentan je poremećaj  u prometu roba i usluga, uvećavaju se troškovi poslovanja, usporava se realizacija projekata i dr.

Uskoro se najavljuje kompletna obustava saobraćaja u tunelima i mostovima i to u dužem vremenskom periodu, a nisu obezjeđena adekvatna rješenja alternativnog saobraćaja. Zbog ovoga nastaće još veći kolaps u saobraćaju i  štetne posljedice kakve je nemoguće i zamisliti.

Preusmjeravanje saobraćaja se vrši kroz naseljena mjesta i najzagađeniji dio grada, koji je svakako izložen prekomjernom zagađenju iz industrijskih postrojenja i svako dodatno opterećenje predstavlja povećani rizik za zdravlje. Zagađenje nastaje iz ispušnih plinova vozila, koja se kreću smanjenom brzinom u nižem stupnju prenosa, ali dodatno i kovitlanjem prašine sa saobraćajnica koje nisu pripremljene za toliko opterećenje saobraćajem. Dodatni problem predstavljaju buka i sigurnost pješaka i biciklista kojima nije prilagođena “alternativna” privremena saobraćajnica.

Zdravstevi djelatnici upozoravaju da će zdravstveni aspekt biti još složeniji. Već sada je problem da pacijenti  nepotrebno gube sate radi pri odlasku u Kantonalnu bolnicu, a da ne govorimo o hitnim slučajevima. Na ovaj način Zenica gubi kvalitetnu komunikaciju sa Centrom za srce, te se u startu gubi na „zlatnom standardu“ da se u najkraće vrijeme reaguje sa srčanim bolesnicima u centar u Tuzli i Sarajevu.

Ne smijemo dopustiti da JP Ceste Federacije BiH diktira kvaliteu i sigurnost naših života. Pitamo se, zašto je i u ovoj kao i u nekim drugim situacijama (npr. problem zagađenja) takav odnos viših nivoa prema Zenici.

Zahtjevamo od Vlade ZE-DO kantona i Gradske uprave da odlučnio i energično djeluju prema JP Ceste Federacije, Vladi Federacije BiH i resornim ministarstvima kako bi se zaštitili građani i privrednici, te da ne dozvole kompletnu obustavu saobraćaja na M-17 sve dok se ne stvore uvjeti za normalno odvijanje saobraćaja na alternativnim pravcima.

Imajući u vidu da je put M-17 ključna kantonalna, ali i državna saobraćajnica, koja ima i međunarodni značaj, neophodno je da se radovi maksimalno intenziviraju uz obavezno povećanja  broja radnika i neophodne mehanizacije unutar tunela i da njihov rad bude angažovan i u noćnim smjenama. Također, neophodno je i veće prisustvo policije na regulisanju saobraćaja u cilju ostvarivanja sigurnosti protoka vozila i sigurnosti građana,

Pozivamo medije da svojim informacijama i prilozima upoznaju širu javnost o navedenoj problematici koja nije i ne smije biti samo „zenički problem“.

Forum građana Zenice –

upućeno:

  • PREMIJER VLADE ZE-DO KANTONA
  • GRADONAČELNIK GRADA ZENICE


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno