Sudske klupe

Federalno tužilaštvo rasterećeno dok kantoni sakupljaju predmete po ladicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Knežević poziciju glavnog tužioca obavlja već 18 godina, a mandat mu ističe 8. novembra ove godine, nakon čega će Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) imenovati novog tužioca na njegovu poziciju.

Pitali smo Kneževića smatra li kako je dugo na poziciji koju obavlja, na što nam je odgovorio kako se VSTV bavi procjenom ukupnog trajanja mandata tužilaca, a naročito kada je riječ o ponovljenim mandatima, što je slučaj kod njega.

Samo devet predmeta neriješeno

Kako saznajemo od Kneževića, federalni tužioci su prošle godine od ukupno 1.735 predmeta uspjeli riješiti 1.724 predmeta, od čega 994 u krivičnoj oblasti, a 730 predmeta u upravnoj, građanskoj i administrativnoj oblasti.

“Samo devet predmeta, koji su primljeni u drugoj polovini decembra 2017. godine, ostalo je neriješeno. Zbog različite, zakonom propisane, stvarne nadležnosti kantonalnih tužilaštava i Federalnog tužilaštva FBiH, Federalno tužilaštvo obavlja manji obim posla u odnosu na kantonalna tužilaštva”, kazao nam je Knežević.

Podsjećamo, Knežević je prije sedam godina govorio kako Federalno tužilaštvo nije ni kadrovski ni materijalno osposobljeno za veliki obim posla koji ima. Tada je u ovoj instituciji sjedilo devet tužilaca, a danas ih je 11.

Advokat Ifet Feraget jasno nam govori kako smatra da Kneževićev mandat traje već predugo. On tvrdi da rezultati Federalnog tužilaštva nisu zadovoljavajući, u šta se, kaže, posebno uvjerio postupajući u predmetu “Dženan Memić”.

“U ovom slučaju su vršili kontrolu zakonitosti rada Kantonalnog tužilaštva KS ne primjećujući ili ne želeći da primijete očigledne propuste u predmetu Dženan Memić, a što je za posljedicu imalo gubljenje povjerenja građana u rad pravosuđa. Tako nisu reagovali na katastrofalnu saradnju policijskih službenika i tužilaca u tom predmetu te nisu uočili očigledne i namjerne propuste tužilaca”, kazao nam je Feraget.

Prema njegovom mišljenju, Federalno tužilaštvo je prilično rasterećeno u odnosu na kantonalna tužilaštva, zbog čega bi u tom pravcu, smatra Feraget, trebalo raditi na izmjenama zakona.

“Njihova osnovna nadležnost je da štite ostvarivanje ljudskih prava i sloboda te osiguravaju ustavnost i zakonitost. U predmetu “Dženan Memić” nisu ispunili tu svoju osnovnu dužnost, a najveća odgovornost je na glavnom federalnom tužiocu koji predstavlja i rukovodi radom Federalnog tužilaštva, ali i na federalnim tužiocima koji su postupali u tom predmetu. Smatram da ovako grubi propusti sasvim sigurno predstavljaju negiranje postojanja vladavine prava, za šta se mora tražiti odgovornost”, ističe Feraget.

Advokat Omar Mehmedbašić nije želio mnogo komentarisati rad Federalnog tužilaštva. Kratko nam je kazao kako ne zna šta rade ova institucija i glavni federalni tužilac.

Godišnji budžet četiri miliona KM

S obzirom na hijerarhijsko stanje, kantonalni tužioci također izbjegavaju komentarisati rad Federalnog tužilaštva.

“Radile su se neke ankete o njihovom radu. U svakom slučaju, stiže nam novi Zakon o reorganizaciji kako bi Federalno tužilaštvo imalo prvostepenu nadležnost kod privrednih krivičnih djela. Oni su ustvari dobili tu prvostepenu nadležnost, samo što je još ne obavljaju, navodno zbog sredstava i prostora. Čak su i tužioci, koji bi tu trebali raditi, bili na razgovorima za posao”, kazao nam je Branislav Tomaš, tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra kako je teško komentarisati rad tužilaštava.

“Ingerencije izvršne i sudske vlasti se ne preklapaju, tako da je nezavidno bilo šta komentarisati”, rekao nam je Dunović.

Budžet Federalnog tužilaštva za 2018. godinu iznosi četiri miliona KM, a sav novac predviđen je za rad ove institucije. U okviru ovog budžeta nalaze se i sredstva predviđena za rad posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju koji bi trebao početi raditi kada se osigura potrebni prostor. Do prije tri godine budžet Tužilaštva FBiH bio je za skoro tri miliona KM manji od ovogodišnjeg.

Federalno tužilaštvo zakonom je ovlašteno da može narediti provođenje istrage u svim predmetima iz nadležnosti kantonalnih tužilaštava, a obaveza federalnih tužilaca jeste da se uključuju u slučajeve koje vode kantonalna tužilaštva. Ovo tužilaštvo je nadležno preuzimati slučajeve od kantonalnih tužilaštava, kontrolisati njihov rad, privremeno uputiti svoje tužioce u kantonalna tužilaštva, nadzirati rad svih deset tužilaštava te im pružiti podršku ako je to potrebno. Međutim, ovo se dešava vrlo rijetko ili nikako.

Iako je Zakon o osnivanju posebnog odjela za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala donesen još 2014. godine, Knežević je još ranije govorio kako nije bilo uslova za njegovu primjenu. Kantonalna tužilaštva u međuvremenu se bave ovim nadležnostima federalnog tužilaštva, dok broj neriješenih predmeta u njihovim ladicama raste svake godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno