Biznis

Federalno ministarstvo – Sindikat i uprava ArcelorMittala moraju doći do kompromisa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat i uprava ArcelorMittala iz Zenice moraju doći do kompromisa, saopćilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

– Povodom generalnog štrajka radnika ArcelorMittala, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ovim putem, radi dobrobiti i radnika i same kompanije ArcelorMittal poziva upravu i predstavnike radnika, Samostalni sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, da sjednu za pregovarački sto i dogovore uvjete koji će biti na obostranu korist – navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je održalo sastanke s predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima i ArcelorMittalovog sindikata, te sa Upravom ove kompanije i svaki put je bio izričit stav da resorno ministarstvo daje punu podršku radničkim pravima i da zajedno sindikat i poslodavac, u ovom slučaju ArcelorMittala Zenica, treba da dođu do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije odnosno spasa kompanije.

Predstavnici Samostalnog sindikata ArcelorMittala su resornog federalnog ministra Vedrana Lakića upoznali s problemima poslovanja kompanije i s njihovom borbom za novi kolektivni ugovor budući da je prethodni istekao 31. maja ove godine.

Također, uprava ArcelorMittala je ministra upoznala s njihovim problemima u radu navodeći da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini 2023. i da se može očekivati i nastavak negativnog ciklusa.

– Nadamo se da će radnici i uprava ArcelorMittala čim prije početi pregovore kako bi situacija u ArcelorMittalu bila riješena na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo objema stranama da se sastanu i razmotre daljnje aktivnosti u cilju postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije – navedeno je u saopćenju.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM