Zenica

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podržalo tri projekta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podržalo je desetine projekata ustanova i organizacija diljem Federacije; cilj je potaknuti unapređenje kvaliteta socijalnih usluga, saopćeno je iz tog ministarstva.

Rebalansom budžeta, ovom ministarstvu je odobren novac za podršku projektima i aktivnostima u oblasti zadovoljavanja egzistencijalnih potreba socijalno ugroženog stanovništva, unapređenja kvaliteta usluga socijalnog zbrinjavanja i stručne podrške, ublažavanja posljedica energetske krize i poskupljenja energenata, kao i programa unapređenja stručnih i organizacijskih kapaciteta u sistemu socijalne i dječije zaštite.

Shodno projektima koje je Ministarstvo zaprimilo od ustanova socijalnog zbrinjavanja i nevladinih organizacija koje se bave pružanjem određenih socijalnih usluga, napravljen je Program utroška sredstava koji je usvojila Vlada FBiH. Za njegovu implementaciju oformljena je komisija koja je sve zaprimljene projekte razvrstala po navedenim programima te je na osnovu bodovanja dodijeljen novac za svaki od projekata.

U programu unapređenja kvaliteta usluga i socijalnog zbrinjavanja podržano je na desetine projekata širom Federacije Bosne i Hercegovine, a među njima projekat podrške stanovanju u zajednici, odnosno izgradnja porodične kuće za višečlanu porodicu u Ljubuškom, domovi za djecu bez roditeljskog staranja, centri za stare te dnevni i servisni centri za podršku djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju, koji su sve veća potreba u društvu.

– Od početka mandata pokazali smo opredjeljenje da budemo podrška onima koji nude ove vrste socijalnih usluga bez obzira na to nude li ih javne ustanove ili neprofitne organizacije. Nama je važna usluga i kvalitet usluge i nastojimo podržati sve one koji pokazuju ozbiljnost i rezultate u svom radu i zato smo podržali projekte i aktivnosti dnevnih centara diljem Federacije – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Među onima koji su podržani su i dnevni centar Spektar u Srebreniku, dnevni centar Dlan u Zenici, edukacijsko – rehabilitacijski centar Sveti Josip radnik u Čitluku, dnevni centar koji radi u okviru Centra za socijalni rad Jajce, dva dnevna centra u Ključu.

Ministarstvo je podržalo i osnivanje prvog servisnog centra u Bosanskopodrinjskom kantonu te izgradnju novih objekata s ciljem proširenja kapaciteta i poboljšanja postojećih usluga u edukacijsko-rehabilitacijskim centrima u Novom Travniku, Ljubuškom i Zavidovićima.

– Svaki od njih organizuje aktivnosti za djecu s invaliditetom i svakodnevno nastoje doprinijeti kvalitetu njihovog svakodnevnog života, ali i života njihovih porodica radeći često ne samo sa djecom nego i sa cijelim porodicama – kazao je ministar.

Među onima čiji se projekti sufinansiraju na osnovu ovog programa su i Javna ustanova  Dječiji dom u Mostaru koji je već nekoliko godina, u saradnji sa UNICEF-om, u programu transformacije kojem je osnovni cilj razvoj sistema socijalne zaštite za djecu bez roditeljskog staranja i za porodice pod rizikom od razdvajanja, a u skladu sa standardima EU.

Podržan je i dječiji dom u Kulen Vakufu koji je jedini takvog tipa u ovom dijelu Federacije i zbrinjava djecu uzrasta od rođenja do šeste godine života.

Finansijska podrška u nabavci industrijskih mašina obezbijeđena je ustanovama Pazarić i Sarajevo te kantonalnim ili općinskim ustanovama Javna ustanova Dom Porodica Zenica i Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, uglavnom onih u trećoj životnoj dobi u Stocu.

– Domovi i ustanove ovog tipa od posebnog su nam značaja jer osim zbrinjavanja podrazumijevaju centre za rehabilitaciju i osposobljavanje, dnevnu brigu, privremenu, povremenu ili stalnu brigu o djeci i/ili osobama sa trajnim smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju, duševno oboljelim i hronično bolesnim osobama, osobama sa specifičnim oboljenjima i osobama sa društveno negativnim ponašanjem, ako ne postoje bolji uvjeti za smještaj u vlastitoj ili drugoj porodici, što je uvijek primarno nastojanje i prevencija institucionalnom zbrinjavanju – pojasnio je ministar Delić.

U okviru ovog programa podržan je i Dom za stara lica u Zenici, Udruženje Srce za bližnje u Sarajevu koje također pruža usluge i programe podrške osobama treće životne dobi, te Udruženje Majka Krispina iz Međugorja koje pruža sklonište i podršku ženama i djeci žrtvama nasilja s područja Hercegovine, ali i drugih dijelova Federacije, navodi se u saopćenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno