Info

Federalni parlament jednoglasno usvojio rezoluciju o BHRT-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojio rezoluciju o Radioteleviziji Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nalaže Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, dajući navedenoj instituciji smjernice za rad i postupanje u vezi pitanja ove Rezolucije, kako bi se osigurao neometan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine. Ovu rezoluciju predložili su zastupnici Sanela Prašović Gadžo i Irfan Čengić.

Tekst rezolucije prenosimo u cijelosti:

“Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine (Službene novine Bosne i Hercegovine broj 78/2005, 35/2009, 32/2010, 51/2015 i 25/2016) na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo nosioce sudske vlasti da u što kraćem roku rješavaju sporove koji nastaju zbog neispunjavanja zakonskih odredbi Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nalaže Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, dajući navedenoj instituciji smjernice za rad i postupanje u vezi pitanja ove Rezolucije, kako bi se osigurao neometan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji Bosne i Hercegovine, jer je navedeno od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine, sve do završetka sudskog spora sa Radio Televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH, i koja od 2017. godine ne uplaćuje taksu BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Pozivamo zakonodavnu i izvršnu vlast entiteta Republika Srpska da provodi Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, te da osigura da Radio-televizija Republike Srpske ispunjava svoje obaveze prema BHRT-u u skladu sa zakonom.

Zabrinuti za funkcionisanje BHRT-a i ispunjavanje osnovnih zadataka javnog servisa, a uvažavajući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti BiH i obaveze propisane zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH u ovoj oblasti i pozivajući se na međunarodne standarde i međunarodnim dokumentima zagarantovanu slobodu govora, objektivno, neovisno i istinito informisanje javnosti, iz BHRT- a ukazuju na činjenicu da je posebna zadaća proizvoditi i distribuirati programske sadržaje koji nemaju komercijalnu, nego visoku društvenu vrijednost”, navodi se.

Radnici BHRT-a danima apeliraju kroz javnost kako je potrebno riješiti probleme koje BHRT ima i koji mu otežavaju normalno funkcioniranje podsjećajući kako je stabilan državni javni servis jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska unija kao uvjet za pristupne pregovore našoj zemlji.

Mjesec mart je na isteku, a ako plaće uskoro ne budu isplaćene, funkcioniranje javnog servisa bit će krajnje upitno, a možda i nemoguće s obzirom na to da djelatnici BHRT-a gotovo dva mjeseca nisu primili plaću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno