Uncategorized

Federalni ministar prihvatio primjedbe iz ZDK

Federalni ministar Vjekoslav Mandić
Federalni ministar Vjekoslav Mandić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar prihvatio primjedbe iz ZDK – Zahtjevi Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK za izmjenu Pravilnika o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije naišli na razumijevanje Ministarstva zdravstva FBIH

Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH (Sl. novine FBIH br. 81/14) koji je prethodni Ministar zdravstva FBIH donio u tehničkom mandatu, predviđao je ogromna opterećenja za kompletnu privredu u FBIH. Dinamika obavljanja DDD usluga predviđena ovim Pravilnikom bila je nepoznata u zemljama okruženja, ali i zemljama Evropske unije.

Konkretno, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta veličine 100m2 morao je na godišnjem nivou da izdvoji oko 920,00KM (bez PDV-a) samo za DDD usluge, dok su samo godinu dana ranije, ta izdvojanja iznosila manje od 100,00KM na godišnjem nivou. Ništa manja izdvajanja nisu bila predviđena ni za druge grane privrede.

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK je od samog početka implementacije spornog Pravilnika ukazivao na:

  1. Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH je neprofesionalno sačinjen i nije u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i praksom zemalja iz okruženja u oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije;
  2. Pravilnik neosnovano nameće ogromne nove namete za privrednike i to samo u jednom dijelu naše zemlje, samo u Federaciji Bosne i Hercegovine;
  3. Pravilnik je izrađen tendenciozno, kako bi se izmislilo tržište za kompanije ovlaštene da vrše poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH.

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK bio jedina organizacija/udruženje/komora poslodavaca koja je tražila izmjene ovog Pravilnika i u tome smo istrajali do kraja.

Federalno Ministarstvo zdravstva, na čelu sa Ministrom gdinom Vjekoslavom Mandićem, prepoznalo je i uvažilo našu argumentaciju. U svjetlu reformskog puta naše države ka Evropskoj uniji, nadležno ministarstvo nas je Dopisom od 16.11.2015.godine obavijestilo da je u procesu donošenja novi Pravilnik o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH koji je već proslijeđen Uredu Vlade FBIH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije radi pribavljanja mišljenja.

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK pozdravlja ovakav razuman način rada Ministarstva Zdravstva FBIH. Očekujemo da će se izraditi financijska projekcija novog Pravilnika o DDD uslugama, kao i da će taj Pravilnik biti u skladu sa pozitivnim praksama Evropske unije i zemalja u okruženju kada je ova oblast u pitanju.

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK će sa pažnjom pratiti proces donošenja novog Pravilnika o DDD uslugama, kao i svakog drugog propisa koji mogu da djeluju destimulativno na privredu u našoj zemlji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno