Info

Federaciji nedostaje 212 miliona KM

Federaciji nedostaje 212 miliona KM
Federaciji nedostaje 212 miliona KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federaciji nedostaje 212 miliona KM – Rebalans budžeta FBiH za ovu godinu urađen je zbog nedostatka 212 miliona KM, koji će mahom biti nadomješten dodatnom emisijom trezorskih zapisa i obveznica planiranim idući mjesec. “Rebalansirani budžet manji je za 81,6 miliona KM.

U rebalans smo išli jer je unaprijed konstatovano da vjerovatno druga tranša od MMF-a neće biti realizovana tokom 2016. godine, kao ni prvobitno planirana sredstva iz projekta DPL sa Svjetskom bankom”, kazao je u petak Alija Aljović, pomoćnik ministrice finansija FBiH, nakon što je Vlada FBiH utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila rebalans.

Slijedi dodatna emisija trezorskih zapisa od 50 miliona KM, čije će dospijeće “teretiti” budžet za 2017. godinu, i emisija 100 miliona KM dugoročnih vrijednosnih obveznica. Sanel Razić, ekonomista i poslanik u Parlamentu FBiH, kaže da nije sporna emisija trezorskih zapisa, ali je problem što je kontinuirana.

“Stanje duga je posebna priča u budžetu. On je glavna stvar. Nije drastičan, ali je problem što zaduženja nisu usmjerena na infrastrukturne radove i konkurentnost. Novi aranžmani su drugačije koncipirani i imaju monitoring EU i to može da raduje”, dodao je Razić. Aljović je kazao da su najznačajnije uštede u rebalansu plate i naknade nekih budžetskih korisnika, te da je ova stavka umanjena za 10,3 miliona KM. S druge strane, planirana su dodatna četiri miliona KM za finansiranje obaveza stvorenih putem Fonda za pomoć područjima pogođenim poplavama, i još 2,1 milion KM za izmirenje obaveza u poljoprivredi iz 2014. godine.

Vlada je razmatrala i radnu verziju budžeta za iduću godinu koja je vraćena na doradu, a nacrt budžeta biće na jednoj od narednih sjednica. Jedan od razloga vraćanja na doradu je što će biti izdvojeno osam umjesto planirana dva miliona KM za realizaciju seta antikoruptivnih zakona, između ostalog za smještaj posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH. Takođe, stavka za plate i naknade budžetom za iduću godinu biće smanjena za sedam miliona KM i iznosiće 233 miliona KM. “Za prvo zapošljavanje je planirano 30 miliona KM. Prihodi od indirektnih poreza rastu zbog otplate javnog duga”, dodao je Aljović i istakao, pak, da su neto prihodi koji se uplaćuju u budžet FBiH smanjeni za 40 miliona KM.

“Nije planirana emisija dugoročnih obveznica, ali jeste prodaja potraživanja javnih kompanija, što je novi način finansiranja”, dodao je Aljović.

Zakonom o stečaju, čiji je nacrt usvojila Vlada FBiH, dok se prijedlog očekuje do februara, Finansijsko-informatička agencija biće ta koja će pokretati prekršajni postupak protiv direktora firme ako na vrijeme ne pokrene stečaj. Ograničavaju se stečajni upravnici na vođenje dva stečajna postupka u isto vrijeme. Povjerioci imaju pravo da pokrenu smjenu stečajnog upravnika, a i proces reorganizacije je pojednostavljen.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno