Info

Federacija BiH na dobrom putu da izdrži krizu bez zatvaranja, širenje zaraze i smrtnost u blagom padu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federacija BiH na dobrom putu da izdrži krizu bez zatvaranja, širenje zaraze i smrtnost u blagom padu – Kontinuitet epidemioloških mjera u Federaciji BiH, za razliku od našeg susjedstva, uz sve veću disciplinu građana doveo je do, slobodno se može reći, nešto povoljnije epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu u poređenju s prethodnim mjesecom i okruženjem.

Dok zemlje regije svakodnevno obaraju crne rekorde i svako malo mijenjaju mjere od relaksirajućih do radikalnih, kako Klix.ba saznaje stopa zaraze i smrtnosti u Federaciji BiH je posljednju sedmicu pala od 5 do 10 posto u poređenju s ranijim periodom što daje optimizam da će se taj trend i nastaviti.

Federacija BiH nikada od početka pandemije nije u potpunosti relaksirala sve mjere. Broj osoba u zatvorenom i na otvorenom je bio uvijek ograničen, iako su mnogi kršili tu mjeru, kao i nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Posljednje naredbe odnosno mjere ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23:00 sati, preporuka uvođenja rada od kuće ili kliznog radnog vremena, online nastava i uvođenje ograničenog kretanja odnosno policijskog sata od 23 sata do 5 ujutru doveo je do toga da se širenje koronavirusa u FBiH polako smiruje što najbolje pokazuju podaci o broju zaraženih u posljednjih sedam dana. Odmah treba istaći da je epidemiološka slika daleko od poželjne, ali čini se da ide u dobrom pravcu.

Istovremeno ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, teretanama i mnogim drugim djelatnostima rad nije zabranjen nakon aprila, za razliku od mnogih evropskih zemalja gdje tzv. lockdown traje sedmicama. Uprkos tome, broj zaraženih u većini tih zemalja ne bilježi značajne padove zbog čega stanovnici tih zemalja strahuju da bi vlade Njemačke, Francuske, Britanije, Slovenije, Italije, Crne Gore, Srbije i druge mogle produžiti vanredno stanje što će značiti i nastavak zabrane rada mnogih djelatnosti ili njihovo dodatno skraćivanje.

Situacija ni u svim dijelom BiH nije ista pa je tako u Brčkom od nedjelje zabranjen rad ugostiteljima i teretanama, dok stručnjaci smatraju da Republika Srpska testira i dalje premalo i da ne prati dovoljno lance prijenosa i kontakte.

Iako su mnogi u FBiH strahovali da će lockdown uslijediti nakon izbora to se nije dogodilo, a čini se kako se broj zaraženih drži pod kontrolom. S obzirom da je od dana izbora prošlo devet dana nije za očekivati ni da će u narednim danima doći do naglog skoka.

Laboratorije u FBiH su najviše testirale u oktobru i novembru, pa se broj obrađenih uzoraka na dnevnom nivou u određenim danima kretao i preko 4.000. U ovom bh. entitetu od početka pandemije registrovano je više od 51 hiljade zaraženih osoba, a urađeno je više od 263 hiljade testova. Preminula je 1.391 osoba kojima je ranije potvrđen pozitivan test na koronavirus, a do sada se oporavilo više od 31 hiljade ljudi.

Ipak ono što zabrinjava jeste stopa smrtnosti zbog čega je BiH treća u Evropi u omjeru na 100.000 stanovnika. Razlog za to se može tražiti na više mjesta, kako od kasnog reagovanja pacijenta za odlazak ljekaru, preko ranijih komorbiditeta pa sve do pasivnosti i brojnih slabosti zdravstvenog sektora.

Ono što sigurno treba popraviti jeste sama organizacija puta pacijenta, bolja komunikacija sa zaraženim, dostupniji telefoni i veća briga za pacijente što opet pada na odgovornost domova zdravlja, bolnica i kliničkih centara.

Kako kažu nadležni u FBiH trenutna situacija je postignuta blagovremenim radom i harmoniziranim mjerama kriznog štaba od početka pandemije te poštivanjem mjera građana u velikoj mjeri što je u suštini i najvažnije, naročito u velikim i gusto naseljenim gradovima poput Sarajeva.

Za nadati se da će građani nastaviti s poštivanjem mjera što će voditi ka tome da situacija bude pod kontrolom, a to znači da neće biti radikalnih mjera i zatvaranja. Samo tako cijela BiH može spasiti i zdravstveni sektor i ekonomiju i zdravlje građana.

Krizni štab FBiH je danas trenutne mjere, bez izmjena, produžio i za narednih 14 dana.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno