Info

FBiH: najveće porezne stope na rad

U FBiH se plaćaju jedne od najvećih poreznih stopa na rad
U FBiH se plaćaju jedne od najvećih poreznih stopa na rad

FBiH: najveće porezne stope na rad- FBiH označena je kao prostor u kojem se plaćaju jedne od najvećih poreznih stopa na rad što, prema ocjeni Zavoda za programiranje razvoja, ima brojne negativne učinke na zaposlenost i povećanje stranih i domaćih investicija.

Postojeći način oporezivanja plaća u FBiH, prema njihovim analizama, omogućava da se značajan dio dohotka radnika isplaćuje kroz neoporezovane naknade u obliku toplog obroka, troškova prijevoza, regresa i drugih naknada, piše Večernji list BiH.

Sve ovo negativno utječe na ekonomski rast i novu zaposlenost te značajno otežava poslovanje i umanjuje javne prihode. Pozivajući se na službene podatke, ukupan prosječni mjesečni isplaćeni neoporezivi dohodak po radniku u 2015. iznosi 195,90 KM. Ovaj iznos sastoji se od toplog obroka (141,44 KM mjesečno), troškova prijevoza (25,87 KM mjesečno), regresa (16,88 KM mjesečno) i ostalih primanja (otpremnine, pomoć za slučaj smrti, invalidnosti i dugotrajne bolesti zaposlenog ili člana obitelji, pomoć, donacije… 11,71 KM mjesečno). Osim toga, sporno je što su porezne stope neujednačene na razini entiteta, a kao primjer navodi se nekoliko stavki po kojima se topli obrok u FBiH oporezuje s 2% prosječne mjesečne neto plaće u FBiH, a u RS-u ta stavka nije oporeziva osim u slučaju da poslodavac organizira prehranu u vlastitom restoranu ili angažira tvrtku koje obavlja usluge cateringa, a maksimalno do 4,5 KM dnevno po zaposlenom. Također, između entiteta postoji velika razlika u obračunima plaća.

U FBiH obračunavaju se doprinosi na teret poslodavca po zbirnoj stopi od 10,5 % na bruto plaću, dok se u RS ne obračunavaju doprinosi na teret poslodavca. Prema analizama koje su rađene u postupku izrade strategije “Europa 2020.”, zemlje koje su u prošlosti imale visoko oporezivanje rada propustile su priliku za veću zaposlenost.

Ovaj dokument sugerira da bi države članice EU trebale prebacivati teret oporezivanja s rada na energetske i okolišne te poreze na potrošnju. Traže smanjenje poreznih opterećenja na rad, kao i usklađenost oporezivih i neoporezivih stavki na razini čitave BiH kako bi se pojačala zaposlenost i privukle strane investicije. Predlažu američki model oporezivanja rada koji su vrlo uspješno provele Irska i Velika Britanija.

“Može se konstatirati da su u SAD-u oporezive sve naknade zaposlenih bez iznimki, što mislimo da je najbolji način oporezivanja za FBiH. U tom slučaju bi stope oporezivanja bile znatno niže od postojećih zbog neutralnog principa (nema dodatnog opterećenja gospodarskih subjekata)”, stoji u zaključku Zavoda za programiranje razvoja FBiH.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: