Biznis

FBiH bi se mogla zadužiti još 169,5 miliona KM za izgradnju dionica koridora Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada FBiH danas je podržala dvije inicijative za osiguranje sredstava namijenjenih za realizaciju projekta izgradnje autoceste na Koridoru Vc. Riječ je o kreditnom zaduženju kod Evropske investicijske banke (EIB) te dionici Ponirak – Vraca i poddionici Ivan – Ovčari.

U prvoj inicijativi radi se o osiguranju dodatnih sredstava za realizaciju projekta izgradnje dionice Ponirak – Vraca, u iznosu do 7,5 miliona eura. Kako je obrazloženo, sa EIB-om je dogovoreno da se tehnički opis i finansijska struktura Ugovora o finansiranju ove dionice dopune pridruživanjem podataka koji se odnose na susjednu dionicu tunel Zenica – Donja Gračanica. U međuvremenu je došlo do izmjena projektnog rješenja i izmjene građevinske dozvole, te je dužina dionice Ponirak – Vraca, odnosno tunela Zenica, povećana i iznosi 3,4 km (lijeva tunelska cijev), odnosno 3,5 km (desna). Novi tehnički opis projekta trebao bi obuhvatiti autocestu u dužini od 6,2 km između Ponirka i Donje Gračanice u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

Druga inicijativa odnosi se na kreditno zaduženje kod EIB-a za izgradnju poddionice autoceste Ivan – Ovčari, u iznosu od 162 miliona eura. Ukupna dužina dionice iznosi 10,075 kilometara, a počinje odmah iza portala tunela Ivan. Poddionicu sačinjavaju mostovi i tuneli (12 mostova u dužini ukupno 3,6 kilometara i šest tunela ukupne dužine 3,6 kilometara), te prolazi kroz naselja Vrbljani, Badanj, Gajevo Bradina i Zukići, a završava privremenim spojem na magistralnu cestu M17 u Ovčarima.

Vlada je danas prihvatila informacije o ovim kreditima kao osnovama za vođenje pregovora, te zadužila federalna ministarstva finansija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, da u timove za pregovore imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačne odluka o zaduženjima bit će donesene po okončanju pregovora sa EIB-om, a krajnji dužnik po ovim kreditima su Autoceste FBiH.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti Informaciju o pregovorima i tekst usaglašenih Sporazuma o kreditu između BiH i EIB-a, a današnje zaključke će dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure, saopćeno je iz Vlade FBiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno