Ljudi

Fatima Kovačević: Osjećaj zadovoljstva nakon urađenog dobrog djela se ne može platiti novcem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U izobilju talentirane omladine koja svoje slobodno vrijeme provodi radeći na sebi ali i na razvoju lokalne zajednice jedna od takvih jeste i Fatima Kovačević sa kojom smo razgovarali na temu volontiranja.

Možete li nam reći nešto više o sebi?

Moje ime je Fatima Kovačević, imam 22 godine i završila sam dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti na Internacionalnom Burč univerzitetu u Sarajevu. Trudim se biti odgovorna i precizna u svemu onome čime se bavim. Svi koji me poznaju znaju da radim do posljednjeg atoma snage, a kako bih ostvarila nešto pozitivno i korisno, kako za sebe tako i za svoju okolinu i buduće generacije u našoj lijepoj domovini, Bosni i Hercegovini. Društvena sam i uvijek ‘zagrijana’ za učenje novih stvari , a moj aktivni volonterski angažman počeo je nakon poplava u maju 2014. koje su pogodile mjesto iz kojeg dolazim (Topčić Polje, kod Zenice), ali i našu cijelu državu.

Zašto volontiranje?

Uvijek kažem da su ljubav i volja za volontiranjem nekako urođene, da svi mi volonteri dijelimo iste osjećaje, empatiju, zajednički cilj koji nas vodi ka pozitivnim promjenama u našem društvu. Nažalost, većina našeg stanovništva, posebno mladih, nije upoznata sa vrijednostima volontiranja, te učenja izvan školskih i univerzitetskih klupa. ”Što volontiraš, šta će ti to?” -jedno od najčešće postavljenih pitanja, uglavnom sa nekom dozom ismijavanja, sa kojim se većina nas volontera susreće. Međutim, beneficije koje proizilaze iz volontiranja i korisno društvenog aktivizma su zaista brojne. Volonterizam je u biti prvi korak ka konstruktivnom korištenju našeg slobodnog vremena , a koje će nas poslije dovesti i do uspješnog zaposlenja. Ja sam naprimjer nakon nekoliko mjeseci volontiranja, preporuka od strane kolega i poslodavaca sa kojima sam surađivala, dobila i honorarni posao, koji mi je zaista dobrodošao tokom studiranja u drugom gradu i pokrivanju osnovnih troškova.

Šta uglavnom rade volonteri?

Postoje različite aktivnosti koje rade volonteri, sve u zavisnosti od organizacije u kojoj se volontira. Humanitarne aktivnosti kao što su pomaganje socijalno ugroženim osobama, rad na širenju pozitivnih i kreativnih ideja za našu okolinu, doprinos obrazovanju, održavanje čistom našom okolinom za život su samo neki od ciljeva volonterskih organizacija. Volontiranje je odlična prilika za lični razvoj, jačanje postojećih te usvajanje novih kompetencija, povećanje broja poznanstava, te način za širenje vidika.
Zdravi portal: Kako se odlučiti za koju organizaciju volontirati?

U zavisnosti od vlastitih interesa, hobija i ličnih sklonosti, stvari koje voliš ili ne voliš, veoma je lako odlučiti se gdje i kome/čemu posvetiti svoje slobodno vrijeme. Organizacije za koje ja volontiram su uglavnom bazirane na humanitarnom radu, radu sa djecom i siromašnim osobama, ekološki projekti, kao i različite edukacije i seminari.

Za koje organizacije sve volontirate? Možete li opisati svoje iskustvo?

Kao što sam na početku intervjua spomenula, moj aktivni volonterski angažman započeo je u Crvenom križu općine Ilidža tokom poplava 2014. godine, a gdje imamo različite konferencije, edukacije vezano za prvu pomoć, zatim dobrovoljno darivanje krvi, diseminaciju, pomoć starim i iznemoglim osobama, pomoć svim ostalim socijalno ugroženim građanima, te pomoć u prirodnim katastrofama.

Pored toga, volontiram tri godine za redom u projektu Stariji brat/Starija sestra, gdje svoje slobodno vrijeme provodim sa malom djevojčicom iz socijalno ugrožene porodice. Zaista volim djecu, a posebno sam slaba na djecu koja su odrasla bez roditelja ili nekim drugim teškim uslovima. Trogodišnjim volonterskim radom u SBBS stekla sam divno iskustvo, bila ponosna starija sestra malenoj djevojčici, gledala je kako raste, sazrijeva i biva sve ljepša i pametnija. Kroz projekat sam i sama naučila dosta, probudila uspavano dijete u sebi i odmorila mozak od svakodnevnih briga i obaveza.

Tri godine sam i koordinatorica za općinu Novi Grad u projektu Let’s do it, gdje imamo dvije velike godišnje akcije-čišćenja i akciju sadnje na području cijele Bosne i Hercegovine. Uporedo sa volontiranjem u ovim organizacijama i fakultetskim obavezama, predsjednica sam Studentske asocijacije edukacijskog fakulteta na Burču, te jedna od predstavnica Studentskog parlamenta Burč univerziteta. Na čelu SAFE-a, zajedno sa svojim kolegama, za manje od godinu dana uspjeli smo uraditi različite projekte, kao što je prikupljanje novca za novogodišnje paketiće socijalno ugroženoj djeci, zatim posjeta staračkom domu Vitalis na Ilidži, posjeta dječijem domu Bjelave, posjeta djeci koja se nalaze na odjelu onkologije i psihijatrije, različite radionice i seminari, edukativne posjete muzejima na području Sarajeva, te ostali edukativni izleti širom BiH.

Kako biste okarakterisali uspješnog volontera?

Odgovornost, empatija te predanost radu, bez da smo plaćeni za to. Osjećaj satisfakcije koji dolazi nakon urađenog dobrog djela se ne može platiti novcem. Zbog toga i postoji izreka da volonteri nisu plaćeni zato što su bezvrijedni, nego što je njihov rad neprocjenjiv. Razvoj samopouzdanja, sticanje prijatelja, razumijevanje različitih problema, suosjećanje sa drugima te prvo profesionalno iskustvo koje je glavni preduslov za dobijanje posla samo su neke od prednosti koje se stiču volontiranjem.

AUTOR: Zdravi portal



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno