Politika

Facebook rat lažnim profilima u Zenici: Političari napadaju konkurenciju, a glasači lajkaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Pojava lažnih profila s ciljem političke propagande počela je neposredno nakon završetka lokalnih izbora 2016. godine, kada je u Zenici uvjerljivu pobjedu nad tadašnjom vladavinom Stranke demokratske akcije (SDA) odnio nezavisni kandidat Fuad Kasumović. Svjestan utjecaja društvenih mreža, Kasumović je na Facebooku napravio i svoj službeni profil kako bi javnosti lakše prezentirao svoj rad, a nakon toga uslijedila je i pojava lažnih profila koji su promovisali rad gradonačelnika Kasumovića.

“Ti mene lažnim postom, ja tebe lažnim postom”

Na profilima iza kojih stoji jedna ili više osoba, nekoliko mjeseci nakon izbora, pojavom prvih varnica u Gradskom vijeću Zenice počele su prozivke “političkih neprijatelja” Fuada Kasumovića. Konkretno na grupi, ali i privatnom profilu Salyven Oneel objavljene su prozivke na račun vijećnika SDA, iznošenje neistina, ali i tačnih informacija potvrđenih dokumentima koji “cure” iz centrale nekada najjače političke partije u Zenici.

Osim vijećnika SDA, na udaru su se našli i sadašnji partneri Fuada Kasumovića, vijećnici Snage centra, te drugi koji su imali drugačije mišljenje od prvog čovjeka Zenice. Međutim, iako je na tom profilu objavljeno nekoliko neistina, pratitelji su zahvalni za tačne informacije potvrđene dokumentima u kojima se “otvaraju oči” građanima Zenice.

Međutim, u svemu tome pratioce grupe i profila Salyvena Oneela često ponesu emocije pa su ne tako rijetko pozivali prozvane i na fizičke obračune, javno su iznosili klevete te brojne druge stvari koje su zadokumentovane u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Otkrivanje korisnika lažnih profila je sporo, ali ne i nemoguće

U razgovoru za Klix.ba policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako je proces otkrivanja osoba koje vode lažne profile i čine krivične prekršaje spor, ali da nije nemoguć te da je već nekoliko prijava upućeno Tužilaštvu ZDK.

“Mi smo Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uputili prijave koje se tiču prijetnji preko lažnih, ali i navodno stvarnih profila. Procedura utvrđivanja krajnjeg korisnika profila je spora jer ide preko Facebooka, ali nije nemoguća. To je ona stavka koja čini problem policiji, ali osim tih prijetnji koje se dotiču krivičnih djela problem je i narušavanje društvene kulture koja svakodnevno prerasta u govor mržnje i poruke koje su na granici prijetnji. U javnosti i na društvenim mrežama to do sada nije bilo”, pojasnio je Šut te pozvao javnost i sve korisnike društvenih mreža da ih koriste pravilno i ne narušavaju sigurnosnu kulturu.

Osim profila koji promovišu rad Fuada Kasumovića i omalovažavaju njegove političke protivnike, javnosti se obraćaju i protivnici Fuada Kasumovića koji preko profila ČaršijaZenica i drugih promovišu aktivnosti SDA i prate svaki Kasumovićev korak kako bi ga prozvali i sakupili dovoljan broj lajkova.

Marić: Političke stranke spas od neuspjeha traže u negativnim kampanjama

Iako nikada zvanično, osim nagađanja, nije potvrđeno ko stoji iza ovih profila, politička analitičarka Ivana Marić u izjavi za Klix.ba pojašnjava da u nedostatku rezultata ili programa kojima bi stranke zadobile povjerenje, otvaraju profile koji su odraz negativnih kampanja.

“U nedostatku rezultata ili programa kojima bi stranke navodile birače da im ukažu povjerenje, većina ih je spas potražila u negativnim kampanjama u kojima bezobrazno, bezobzirno i bez ikakvih dokaza napadaju i diskreditiraju konkurenciju. Modernizacija izborne kampanje je težište izbornih kampanja prebacila na internet. Ovaj kanal komunikacije je izuzetno pogodan za negativnu kampanju, jer se može voditi skrivajući se iza lažnih portala i lažnih profila na društvenim mrežama. U prilog im ide i činjenica da je ovo područje još uvijek neregulirano”, kazala je Marić te dodala da je bez ikakve odgovornosti moguće vrijeđati druge i iznositi notorne laži o njima.

“Pravosuđe se nije najbolje snašlo tako da mnogi korisnici društvenih mreža vrijeđaju i šire neistine sa svojih profila jer se ne boje sankcija. Stranke izdašno koriste ovu oazu bezvlašća za napad na konkurenciju. Organiziraju vojske agenta i trolova s ciljem da lažima i izmišljotinama birače navedu da glasaju za njih. Trolove stranke plaćaju ili novcem ili obećanjem neke usluge ili položaja nakon preuzimanja vlasti. Facebook je nakon afere s Cambridge analitika bio prinuđen da pooštri kontrolu, međutim ta pravila kod nas se ne poštuju”, dodala je Marić.

Centralna izborna komisija bespomoćna

Stručna saradnica za odnose s javnošću Centralne izborne komisije Maksida Pirić je pojasnila da postoji pravilnik o medijskom predstavljanju, ali i da je medijsko oglašavanje, koje nije plaćeno, dozvoljeno i izvan perioda predizborne kampanje.

“U izbornoj kampanji koja traje 30 dana tada postoji i druga paralela koja se odnosi na to da je tada dozvoljeno i plaćeno medijsko oglašavanje, ali moraju biti ispoštovane norme izbornog zakona i ostale odredbe koje se odnose na ponašanje”, pojasnila je Pirić.

Sudeći prema situaciji na terenu, iako su do izborne kampanje ostala dva mjeseca, politički subjekti su preko društvenih mreža, lažnih profila i grupa, ali i stvarnih profila i grupa vjerovatno sakupili dovoljan broj glasova koje će potvrditi u izbornoj kampanji.

Policija i tužilaštva imat će pune ruke posla ako se ovaj trend nastavi, a javnost, koja je i onako podijeljena, svoj glas će dati onima koji bolje i ljepše ispričaju svoja obećanja ili za koje su navikli glasati.

klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno