Posuđeno

Facebook prevare: “Nagradne igre” lažnih Škoda stranica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Facebooku se dijeli nova prevara u kojoj se iskorištavaju nazivi i vizuelni identitet zvaničnih Facebook stranica Škoda automobila.

Na Facebook stranici Skoda srbija je 8.12.2021. godine objavljena fotografija na kojoj se nalazi nekoliko automobila ove marke, ukrašenih crvenim mašnama. Njih je, kako se tvrdi u opisu, moguće osvojiti kao nagrade koje ova stranica nudi za sve pratitelje/ke koji/e urade određene korake.

OSVOJITE NAGRADU SKODA AUTO
Ovog prosinca – naša će tvrtka donirati ovaj sjajni automobil pet sretnih obitelji! slijedite upute u nastavku:
1. Registrirajte se za osvajanje automobila ️👉
2. Lajkajte našu stranicu
3. Komentar: “SKODA”
4. Podijelite našu objavu u svojoj grupi
5. Pratite našu stranicu

Do trenutka pisanja ove analize, objava o navodnoj nagradnoj igri ostvarila je 4.000 reakcija, 4.700 komentara i 4.400 dijeljenja.
Potom je na istoj stranici 14.12.2021. godine objavljen još jedan poziv za navodnu nagradu igru, sa identičnim uslovima.

Pretragom na Facebooku pronašli smo četiri stranice (1234) sa identičnim nazivom “Škoda Srbija”. Takođe smo pronašli i dvije stranice sa nazivima “Škoda Bosna i Hercegovina” i “Škoda Bosna” (12). Na svakoj od navedenih stranica postoji nekoliko objava u kojima se poziva na učešće u navodnoj nagradnoj igri.

Na svim pomenutim stranicama objavljena je fotografija u čijem se opisu navodi da je riječ o nagradnoj igri u kojoj je moguće osvojiti automobil marke Škoda. Dodatno, sve Facebook stranice kao profilnu sliku koriste prepoznatljivi zeleni Škoda logo. Nazivi stranica ispisani su  nestandardnim Facebook fontom.

Poziv za učešće u navodnoj nagradnoj igri se na svim navedenim stranicama dijelio nekoliko puta i u većini objava se link za registraciju nalazio u samoj objavi. U nekim slučajevima, link je dijeljen u komentarima ispod objave o navodnoj igri.

Objave navodne nagrade igre sa navedenih stranica ostvarile su ukupno 17.976 reakcija, 19.976 komentara i podijeljene su 29.563 puta do vremena pisanja ove analize. Najveći broj interakcija ostvarila je objava navodne nagrade igre na stranici Škoda Bosna.

Sve Facebook stranice navedene u ovoj analizi osnovane su u decembru 2021. godine.

Najstarija Facebook stranica kreirana je 7.12. ove godine (1). Jedna je pokrenuta 9.12. (1) a četiri su nastale istog dana, 12.12.2021. godine (1234).

Šta su činjenice?

Naravno, radi se o lažnim nagradnim igrama. Na zvaničnoj (verfikovanoj) Facebook stranici Škode za BiH (1) nema objave o bilo kakvoj nagradnoj igri.

Na ovoj stranici je 14.12.2021. godine objavljen demanti u kojem se navodi kako su primijećeni Facebook profili koji organizuju lažne nagrade igre u ime kompanije Škoda.

Dragi fanovi, pojavili su se lažni profili na Facebook mreži koji se predstavljaju u naše ime i koji su organizovali nepostojeće nagradne igre. Kada kliknete na link potrebno je da date svoje lične podatke. Molimo vas da to ne radite.

Fotografija automobila sa ukrasnim mašnama, koja je objavljena uz lažnu nagradnu igru na Facebook stranici Skoda srbija, objavljena je 2019. godine na sajtu američke kompanije The Big Bow Company.

Slično je i sa ostalima stranicama navedenim u ovoj analizi – na svim su korištene fotografije automobila koje su objavljene godinama ranije na internetu, uz opis da je riječ o nagradnoj igri.

Kada su u pitanju linkovi za registraciju za navodnu nagradnu igru, oni vode na tri različite stranice.

Na tim stranicama (arhiviran primjer iz prve analizirane objave) traži se isto – korisnici/ce se upućuju da kliknu polje “registruj se” da bi bili/e preusmjereni/e na novu stranicu.

Arhivirani primjeri druge dvije stranice dostupni su ovdje i ovdje.

Primjer jedne od tih stranica, i kako je izgledala u vrijeme pisanja analize, pogledajte na slici ispod.

Klikom na polje sa natpisom “register now” otvara se nova stranica. U slučaju linka sa prve analizirane objave to je Fortnite vip games, na kojoj se od korisnika/ca traži unos telefonskog broja.
Sitnim slovima, ispod prozora za registraciju, navodi se da je, zapravo, riječ o pretplatničkoj usluzi čija je cijena 3 KM sedmično (na stranici Fortnite vip games), koja se obnavlja automatski, sve dok korisnik/ca ne pošalje poruku kojom se usluga zaustavlja.

Slanjem ključne riječi FORTNITE na kratki broj 06202020 (BH Telekom) ili 063770100 (Eronet), ili 0651388 (Mtel) potvrđujete da se pročitali uvjete korištenja i da se slažete sa istim. Ovo je pretplatnička usluga. Usluga košta 3 KM sedmično 1 KM/SMS, 3 SMS-a sedmično (BH Telecom, HT Eronet) ili  3 KM/sedmično 1 KM/sms, 3 SMS-a sedmično (m:tel). + standardni troškovi operatera. U cijenu usluge je uključen PDV. Molimo Vas tražite odobrenje roditelja ili staratelja ukoliko imate ispod 18 godina. Pretplatom na uslugu korisnik dobija savjete za poboljsanje svojih igrackih performansi na FORTNITE u tekstualnom i video obliku. Pretplata se obnavlja automatski sve dok ne pošaljete poruku sadržaja STOP FORTNITE na 06202020 (BH Telecom), 063770100 (HT Eronet) ili 0651388 (m:tel). Vaš mobilni telefon mora imati mogućnost pristupa Internetu, primanja i slanja tekstualnih poruka te primanja sadržaja. Za pomoć, pošaljite tekst HELP na kratki broj 063770100 (HT Eronet). Dodatnu pomoć korisnici BH Telecoma mogu dobiti slanjem ključne riječi POMOC ili ? na kratki broj 06202020. Korisnička podrška: +38737307900, [email protected]. Radno vrijeme korisničke podrške 09:00 – 17:00. Davalac usluge: Comparo Media d.o.o., Tometići 15a, 51215 Kastav, Hrvatska

U druga dva slučaja, otvara se stranica Digi centar club. Na dva linka koja korisnike/ce dovedu na ovu stranicu, takođe je riječ o aktivaciji SMS usluge, ali ona košta 6 KM sedmično.

Dakle, na stranici do koje korisnici/ce dođu nakon “učestvovanja” u lažnoj nagradnoj igri u kojoj je obećan automobil, takvu nagradu ne mogu dobiti. Ono što mogu dobiti je uvećan račun za telefonske usluge ukoliko ne obrate pažnju na donji dio stranice, gdje je sitnim slovima ispisan cjenovnik pokretanja usluge.

Facebook stranice navedene u ovoj analizi očito su dio iste mreže, čiji je cilj privlačenje korisnika/ca na registraciju za pretplatničku uslugu kojom im se sedmično sa računa skida novac.

O primjerima lažnih nagradnih igara koje vode na slične sajtove koristeći se imenima trgovačkih marketa Tropic i Kort, Raskrinkavanje je pisalo u analizama koje možete čitati u nastavku.

Korisnici/e Facebooka lažne stranice i profile mogu prijaviti direktno na ovoj društvenoj mreži, kako bi ih Facebook što prije uklonio. Detaljan prikaz kako to možete učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Shodno navedenim činjenicama, objavu lažne nagradne igre Facebook stranice Skoda srbija ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave lažne nagrade igre u kojoj se kao nagrada nudi automobil Škoda ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno