Dpa, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi se na takav drastičan korak moglo odlučiti više od desetak evropskih saveza.

– Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristit ćemo ga kao protest protiv planova FIFA-e – objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog fudbalskog saveza Jesper Moeller.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) i Južnoamerička fudbalska federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji o Mundijalu svake dvije godine. Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja fudbalera i nedostatka konsultacija prilikom donošenja takvih odluka. Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu FIFA-e, članovi mogu napustiti krovnu organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije. U tom slučaji mogu nastaviti igrati na UEFA-inim takmičenjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizuje FIFA.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Trenutno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organizovanja prvenstava svake dvije godine uprkos žestokim kritikama raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih grupa.

Ove sedmice FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja selektora fudbalskih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

– Niko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti – rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Airesu.

Istakao je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

– Danas postoje fudbalska takmičenja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova – rekao je tada Infantino.